HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Balkezesség avagy a tudathasadás okai

2009.02.03. 09:57 :: blogout

Az egyik régebbi bejegyzés kommentjeiben okkult elmélkedés vette kezdetét a balkezesség rejtelmeiről, ezzel kapcsolatban pedig egy linket is hagyott maga után Uglee, egyik lelkes és ebből kifolyólag visszatérő olvasónk. A jelenség neve: open-handed playing.

A szószerinti fordításban nyíltkezű játék (maradunk azt hiszem az angol elnevezésnél, különben nagy esélyünk van rá, hogy a Félrefordítások-blogban találjuk magunkat) lényege, hogy a balkezes dobosnak nem a jobb oldalán van a lábcin, hanem a balon. Ebből kifolyólag kezeivel nem keresztben játszik, és a lábdob pedálját is a bal helyett a jobb lábával adjusztálja. Tehát, lényeg, hogy a balkezesek gyakorlatilag a jobbkezesek számára beállított dobcuccokon nyomulnak.

Számomra a legérdekesebb az a dologban, hogy mikor életemben először leültem egy (jobbkezes) dob mögé, akkor én is így kezdtem el játszani, talán ezért is volt annyira lélekbemarkoló Uglee linkje, ami, valljuk be, elég meggyőző. Íme:

A videó elég marketingszagú magyarázatánál az olvasható, hogy ez a technika végtelen számú lehetőség előtt nyitja meg az utat azzal, hogy a jobb kezet szabaddá teszi, ami így képes lesz szabadon közlekedni az egész dobcuccon. Ehhez - mint írják - kitartásra van szükség, de az eredmények megérik a fáradtságot, és elsajátítását követően teljesen illogikus gondolatnak tűnik a korábbi keresztbe-kezes doboláshoz való visszatérés. 

Hát, nem tudom. Leginkább azt nem, hogy jelenlegi, szinte tudathasadásos élményemet akarom-e még tovább mélyíteni. Hiszen amíg napközben jobb kézzel jegyzetelek, igaz, jobbára olvashatatlanul, addig a munka után balkezessé válok a dobnál. Azaz visszatérek a gyökereimhez.

Hiszen gyerekkoromban ösztönösen a bal kezemmel ragadtam meg a zsírkrétát, valahányszor késztetést éreztem a sivár, unásig fehér falfelületek kidekorálására. Iskoláskorom előtt azonban rendre kivették a ceruzát a bal kezemből, és áttették a jobba. Ma már a legtöbben megrökönyödnének ezen, azonban a nyolcvanas években ez nem volt annyira ritka jelenség, legalábbis, hallottam, hogy mások is hasonló átképzésen estek át. Ami szerintem nem jó, hiszen a gyerek ösztönösen azzal a kezével fogja meg a zsírkrétát, ceruzát, amelyik irányításáért felelős agyfélteke inkább készen áll erre a feladatra, ergo fejlettebb. A balkezesek esetén a jobb félteke, és fordítva.

Most, hogy tudom, létezik a technika, amit a dobnál először ülve ösztönösen alkalmaztam - mitöbb még neve is van, többrétegű frusztrációt érzek: egyrészt gyerekként miért nem maradhattam balkezes (ezen már túl vagyok), másrészt a dobon miért nem játszhattam úgy, ahogy az adta magát. Bevallom, kicsit elegem van az átnevelésekből, ráadásul most mit kezdek a balos duplázópedállal, mivel az open-handed technikához nem csak egyszerűen a lábcint pakoljuk át a másik oldalra, és variáljuk át az egész cájgot jobbossá, hanem bizony a duplázót is le kéne cserélni. Persze, ez a legkevesebb, ha tudnám, végre tényleg magamra találok.

Kedves jobbkezesek, gondoltatok már arra, hogy balos dobcuccon nyomuljatok? És miért nem?

19 komment

Címkék: dob balkezes open handed playing jobbkezes

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr61919751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2009.02.03. 12:57:25

Elnézést, nem akartam meghasítani a tudatodat :)

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2009.02.03. 13:01:26

Ja, és "Kedves jobbkezesek, gondoltatok már arra, hogy balos dobcuccon nyomuljatok? És miért nem?"

Gondoltam rá, kipróbáltam, és túl béna volt hozzá a bal lábam, azért nem csináltam.

Aztán később azért csináltam, mert túl béna volt a bal lábam és fejleszteni akartam.

Aztán azért nem csináltam, mert rájöttem, hogy van duplázóm, és azzal is tudok bal lábbal lábdobolni.

Épp ahogy neked is csak át kell tenni egy kicsit jobbra a lábdobot és ha kényelmetlen, az egyik tamodat egy 1500 ft-os bilinccsel átrakni egy cinállványra, és voila, nem kell jobblábas duplázó.

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2009.02.03. 13:04:16

ja, és az előző kommentem utolsó bekezdése tükörben értendő :D

Egyúttal először fordul elő, hogy egy blogon én vagyok az első, a második és a harmadik is :D

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2009.02.03. 13:52:10

@ Uglee:

Köszi a trükkös tükrös megjegyzést, mert olvasás közben épp elkezdtem modellezni, mi történik akkor, ha jobbra tolom a lábdobot. De a gólyalábat szerencsére még nem rendeltem meg. És állapotom se romlott tovább számottevően, de minden őrült ezt mondja, úgyhogy ne dőlj be neki. :)
Egyébként milyen három komment? Négy, a poszt már nem is számít?! :) Bravúrodat egyébként bármikor lehetőséged van megismételni.
Szerintem a bal- vagy jobbkezesség nem annyira vonatkozik a lábra. Nekem talán a bal azért valamivel jobb (itt a képzavar), mert azt használom a lábdobhoz, ahogy Te a jobb hátsó végtagodat. Ez gyakorlás kérdése; legelső alkalommal én is a jobb lábammal kezdtem ütni a lábdobot.

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2009.02.03. 14:14:13

Tényleg nem rossz játék a saját magunk megkommentelése. Itt van például ez a mondat: "Szerintem a bal- vagy jobbkezesség nem annyira vonatkozik a lábra." Ki vitatkozna ezzel? :)

Aradebil 2009.02.03. 17:59:53

Én legszívesebben így játszanék ahogy az úriember teszi,de mivel haver szerkóján tudok gyakorolni,aki jobb kezes,így maradok a keresztezett kéznél,mivel rendkívül kényelmetlen hosszútávon,ha a lábcin egy 20cm-el magasabb van a pergőnél,ilyen hónaljbaragadt kézzel kell játszani(mint 16odos lábcineknél)
nah majd ha meglesz a saját cumóm,elkezdhetek tudathasadni:) persze nem elég ezt átvariálni,hiszen akkor a ride is jön bal oldalra,beütő sem lehet kinnt a jobb oldalon,mivel ha csak egyszer ütünk be akkor BJ kézrenddel elég kényelmetlen ballal átnyúlni a jobb oldalra.Tényleg kézrendet érdemes lenne váltani vagy maradhat a JB?gyorsabb tempónál nem hiszem:( nah mindegy fölösleges ilyenen elmélkedni,majd a gyakorlat során úgyis kiderül h életképes-e a koncepcióm:)
btw a csávókám hogy üti meg azt a szerencsétlen kínait???

vasziljevics 2009.02.04. 16:42:29

na, aszittem mánn, hogy meghótt a blog! örvendezek mostan, hogy mégsem!

én jobbkezes vagyok, de jobban szeretek "openhanded" jáccani. viszont nekem is lábproblémáim támadtak ilyenkor, szóval általában kényszerből maradtam az originál megoldásnál.

eleinte próbálkoztam azzal, hogy beteszek még egy lábcint a tamok fölé/mögé, így azon értelemszerűen csak kézzel lehetett ügyeskedni, de legalább nem kellett mindig keresztbe tett kézzel jáccani. aztán arra jutottam, hogy többet ér, ha megtanulok bal lábbal is pedálozni. jelenleg ebben a fázisban tartok. nem könnyű :)

ui.: jóatyám jobbkezes/ballábas felállású, de nekem még sosem említette volt, hogy a szocialista nevelési módszerek miatt váltott volna kezett, szóval az is lehet, hogy ez természetesen is előfordul. kituggya...

parajos tank 2009.02.04. 18:45:23

Jó nagyot kívánok!

Én (jobb kezes vagyok) próbálgattam néha a jobb oldali lánycin használatot (a pedál akár maradhat bal oldalon, mióta feltalálták a remote cuccokat) de végül semmi értelmét nem láttam. Sőt, a csukló mozgást tekintve nekem sokkal kényelmesebb a bal oldalon. A keresztbe tett karjaim meg még sosem akadtak össze, úgyhogy emiatt nem váltok :D

A bal lábammal lábdobolás csak a duplázós témáknál ötlött fel bennem. Ahhoz meg nem kell semmit sehova pakolnom :D

Szóval nekem jó, ahogy van, úgyhogy lehetőség szerint nem közelítek meg balkezes cuccokat :D

De hogy valami "értelmeset" is mondjak, szerintem mindig a dobcuccot állítsd magadhoz, ne magadat a dobcucchoz :) Találd ki, hogy hogy kényelmes...

Mindenféle okos kiegészítőkkel mindenféle okos setup-ot össze lehet pakolni...."csak" pénz kérdése :D

SOAD19 2009.02.05. 11:00:52

@vasziljevics (a.k.a. brainstorm):

Igen ez természetes jelenség, én is jobb kezes és bal lábas felállású vagyok.;) Úgyhogy nem biztos, h jóatyádat emberkínzásnak vetették alá az átszokatás miatt.

vasziljevics 2009.02.05. 13:45:30

@SOAD19: megnyugodtam, hogy (legalábbis ebből a szempontból) semmi sötét titok nem lappang a múltjában :)

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2009.02.05. 14:37:38

Jaj, ez a sok felállás. :) Még számolgatom az eredményeket (open-handed kontra nem open-handed), biztosra vehető, hogy ez eltart nálam egy ideig.
Egyébként, én se munkatáborban nőttem fel, lehet, hogy túldimenzionáltam ezt a kérdést.
@ vasziljevics:
Édesapád nem akar esetleg kommentelni? A blog nevében fel tudok ajánlani motivációként egy ingyenes regisztrációt a részére. :) Csak azért kérdezem, mert ha néha odaengednéd a számítógéphez, kis csapatunk még tovább gyarapodna... :)

vasziljevics 2009.02.05. 21:44:20

@ blogout:
a félreértések elkerülése végett: jóatyám nem dobol, csak azért hoztam szóba, mert én mindig csodálkoztam rajta, aki jobbkezes, de ballábas. aztán SOAD19 kartárs felvilágosított, hogy ez tulajdonképpen nem egy extrém jelenség...
egyébként ha a fater néha kinyitja a netet, akkor is csak emailt olvas, ráadásul a szakmai tapasztalata a blog témáját illetően még az enyémnél is sokkal gyérebb :) mindazonáltal jeygeztem a kedvességedet :)

SOAD19 2009.02.06. 12:16:21

"mindig csodálkoztam rajta, aki jobbkezes, de ballábas. aztán SOAD19 kartárs felvilágosított, hogy ez tulajdonképpen nem egy extrém jelenség..."
Ettől még lehet, h csak én és faterod vagyunk ilyenek ezen a világon?! Különben lehet, h van vmi összefüggés genetikailag is ebben: Gondolom a vasziljevics nick neved az a vezetéknevetekből jött?!(oroszos hangzású, mint az enyém) Az enyém is nagyon hasonló hozzá: vasziljevics-jevics+i= és megkapod a vezetéknevemet.:D Aggódom is, h mi lesz a lábdobbal, mivel az meg a jobb lábamra esik, na de majd lesz vhogy.

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2009.02.25. 15:56:21

Nem csodálkozom a tudathasadásos állapotodon kedves @blogout. Jómagam is balkezes lennék, de gyárilag egy csomó mindent jobb kézzel tanultam meg. A dobolást pont nem, de egy kedves tanárom annó szolt, hogy marhára unja, hogy nekem 15 perc amíg átpakolom órán a cájgot. Erre suttyomban otthon mindent kigyakoroltam jobb kézzel is (a tanár innentől nem mondta, hogy unja a pakolást). Most meg ott tartok, hogy ha már rá állt a fejem a jobb kezes játékra, már észre se veszem milyen kézsorrendet használok. Mondjuk ehhez el kellett telnie jó 20 évnek. :)
Open-handed "szavazás" kérdéskörben rakhatsz mellém egy plusz jelet, mert szerintem nem egy akkora hülyeség a technika.
Más.
Én nem emlékszem arra, hogy a 80-as években olyan nagyon marhára kivették volna a gyerekek bal kezéből a ceruzát.

Repcehüppentő 2009.04.16. 22:05:29

én jobb kezes vagyok de képtelen vagyok jobb kezesen dobolni. bal kezesen kezdtem és ugy szoktam meg. most viszont duplázóra van szükségem. ballábasat nme találok számomra megfelelő áron. ha áttérnék open handed-re félek hogy a cinek kezelésekor gondjaim lesznek, mert jobb kézzel nem fogok tudni ride-ozni pl. ha valaki tud segíteni nekem kérem írjon egy emailt:t__gergo@hotmail.com

tar_ 2009.05.24. 21:34:21

hello, én is hasonlo cipőbe járhatok mint a blog irója, legalábbis halvány emlékeim arra adnak sejtetést hoyg balkezes voltam, de most már nem, és nem rég kezdtem el dobolni, de nem igazán értem hogy ennek igy van e értelme, tehát tök mind1 milyen kezes az ember, attól füg mit szok meg dobon, gondoltam rá hogy elkezdek balkezesen dobolni ma igy doboltam mint a videon de, télleg, van értelme átváltani, hisz mindkét kéznek ugyanolyan jónak kéne lennie

tar_ 2009.05.26. 08:32:34

nah jó, én open hended balkezes lettem :)

Repcehüppentő 2009.06.30. 21:48:10

Duplázóm megvettem, jobblábas, én is openhanded balkezes lettem:D

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2009.07.01. 08:39:31

tar_: Örvendetes, hogy az openhanded balkezesek tábora ilyen gyarapodásnak indult.
$p1R0: Igen, ha már jó pár forintot belefeccöltünk mondjuk egy jobblábas duplázóba, az elég nyomós indok arra, hogy kitartsunk elhatározásunk mellett. :)
süti beállítások módosítása