HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

A metronóm

2009.07.09. 08:47 :: blogout

Hatékonyan formálja az ellenségképet, mivel csak magadat okolhatod, ha kiesel a ritmusból, de alapvetően mégiscsak barát. Meg egészen egyszerűen: kell. Méghozzá minél előbb. Egy metronóm megvásárlása nem az állami beruházások nagyságrendjébe tartozik, egy-két ezer forintért már jót is lehet kapni, de ötezer forintnál többet semmiképp sem kell kiadni érte.

Persze, a határ itt is - ahogy a dobcuccoknál általában - a csillagos ég, mindenesetre kezdőnek 18 ezerért metronómot venni, olyan mint egy kétütemű Wartburg motorháztetejére légbeömlő nyílást építeni.

A legegyszerűbb metronómnak is kell tudnia a negyedeket, tehát adott sebességen minden pitty egy negyednek felel meg. Ennél persze még a legalapabb cuccok is jóval többet tudnak (például nyolcadot, triolát, tizenhatodot, satöbbi), mégis jó, ha csak a negyedekre kapjuk a takkjelet. Ennek több oka van.

Az egyik legfontosabb, hogy így rögződik az agyban a negyed színe, szaga, hossza: megtanulod kiporciózni. Ha kell, két negyed közé simán berakod a nyolcadot, de a későbbiekben ugyanezt az intervallumot négy egyenlő részre is fel tudod osztani: azok lesznek a tizenhatodok (egy negyed = négy tizenhatod). A másik ok jóval prózaibb. Nagyobb sebességen szerintem egészen egyszerűen idegesítő lehet a rengeteg pitty, illetve a dobiskolában a gyakorlásra szánt zenés CD-ken is csak negyed hallható, ez azonban nem állítható át másra, mondjuk nyolcadra. Tehát, nem árt ehhez hozzászokni. A negyedes takkjel mellett szól még a mérőütés is: azt is a negyedekre kell hozni, de ezen korábban már úgy átrágtuk magunkat, mint Romero zombijai az élőhúson.

Metronómból eddig egyet sikerült teljesen leamortizálnom - ebből is látszik, milyen veszélyes az állótamra pakolni -, arra lehetett fülhallgatót is csatlakoztatni, ami azonban elég hamar megadta magát. Nevessetek ki, vállalom: én egy elszakadt gitárhúrt kötöttem a fejem köré, az tartja a metronómot a fülem magasságában. Ez a módszer a második kütyü esetében is jól bevált, a dob nem nyomja el a "pitty"-hangot.

Egy nyalánkságra még odafigyelek: egy 4/4-es ütem ugyebár négy darab negyedből áll. Általában minden metronóm jelzi az ütem elejét; az első negyedre eltérő hangot ad, mint a többi háromra. Én azonban azt szeretem, ha minden negyedre egyforma, és az első negyed nincs kiemelve. Ennyi. De ezt is tudja általában minden metronóm.

2 komment

Címkék: dob gyakorlás negyed metronóm dobtanulás takkjel dobolás kezdőknek

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr451235729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parajos tank 2009.07.09. 10:32:37

Na igen....a metronóm jó barát, csak össze kell vele csiszolódni.
Szerintem fontos megemlíteni, hogy felesleges arra törekedni, hogy ezredmásodperc pontossággal oda kerüljön a hang, ahol a metronóm pittyen (már, ha van ott hang éppen), mert a metronómot arra találták ki, hogy tudjuk "hol" vagyunk, megtanuljuk a tempót tartani, de nem arra, hogy szigorúan kövessük és ezer botütéssel büntessük magunkat, ha ez nem sikerül.

Hiszen ne felejtsük el, hogy az apró pontatlanságok és az egyenetlenség az ami az ember által játszott zenét megkülönbözteti a gépi zenétől. Ettől van "lelke". Nem hiába találtak már ki mindenféle ügyes/ügyetlen módszert, amivel gépzenét picit pontatlanabbá "emberibbé" lehet tenni.

Az pedig igenis fontos, hogy az első negyedet jelzi a kütyü. Persze valószínű, hogy most még olyanokat gyakorolsz, hogy nem látod értelmét, de hamarosan eljön az idő, amikor felteszed magadnak az örök kérdést "Vazze, hol van az egy?". Na akkor majd értelmet nyer :)

Aradebil 2009.07.20. 10:22:51

A negyednél "gyorsabb" metronóm nekem a függetlenítésnél volt nagyon hasznomra,amikor egy groove-ra(mondjuk tu-tá,hogy egyszerűbbet vegyünk:)) megy körben a 8ad,4ed,felütés,16od,majd ezt 4ed,8ad,felütéses lábcinemelgetéssel:)
süti beállítások módosítása