HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Nyelvtan nélkül dobolni

2009.03.03. 16:43 :: blogout

Ha valaki dobolni szeretne tanulni, és netán elolvasgatja ezeket a posztokat, méginkább a kommenteket, lassan rádöbben arra, hogy ahány ember, annyiféle dobolás, de legalábbis dobtanulás létezik. Én is erről kezdek meggyőződni.

A korábbi egy-két bejegyzésben a harminckettedek tanulásával kapcsolatos önsajnálatomat manifesztáltam, a kommentelők először szmájlival - később már anélkül - a tizenhatodok nagy(obb) sebességen való gyakorlását javasolták inkább számomra. Tanácsukat sokszor megfogadom, most ez utóbbi viszont mintha keresztbeállt volna. Nem tudom lenyelni.

A tanulás ugyanis nem független a személyiségtől. A dob előtt más hangszert nem tanultam - az általános iskola első egy-két évében a zongoratanár életéből elvett órák ebből a szempontból igazán felejtősek. Egyetlen összehasonlítási alapom van: a nyelvtanulás.

Tanulmányaimból mintegy féltucat nyelvtanulási módszer rémlik, a kíváncsibbak itt nézhetik meg őket. Ezek között van többek között a mi agyonfetisizált poroszos munkamódszerünk, valamint a II. világháborúban az amerikai katonák gyorskiképzésére használt audió-lingvális módszer - szépmagyarul kifejezve: amikor a katonáknak nagyon rövid idő alatt nagyon jó hatásfokkal kellett megtanulniuk egy adott nyelvet.

A magam részéről a poroszos technikát űzöm: én vagyok az, aki a nyelvtanulást először a kisszótár elsajátításával kezdi. Ennek is megvan a hátránya, hiszen tanár nélkül ez se lehet sikeres: képzeljük csak el, amint a német főneveket például der/die/das nélkül tanulnánk meg. Ellenben ez a technika inspirál engem, ezért folytatom egyáltalán a nyelvtanulást, valamiért így működök.

Hasonló a helyzet a harminckettedekkel is: látok egy klipet, hallom ropogni a harminckettedeket, és úgy érzem, meg kell tanulnom, mert enélkül nem lehet meglenni. (Persze, hogy lehet.)

A hasonlatnál maradva igazából másfél éve csak "szavakat" tanulok, amikor dobolni próbálok: a nyelvtan, a szavak (negyedek, nyolcadok, tizenhatodok, stb.) összefűzése, tehát a dobolás ZENÉvel való összekapcsolása azonban még nagyon nem megy. Nem mellesleg, ez a legfontosabb. Jelentem, hamarosan elkezdek "ragozni" egy basszeros barátom segítségével a csepeli zajkeltetőmben.

A kommentelőknek (parajos tank, Uglee) pedig minden bizonnyal igazuk van, csak lehet, hogy én vagyok makacs/későn érő típus: párszor bele kell verni a fejem a falba, hogy rájöjjek, ez így nem megy. Azonban ki mondja, hogy ez nem a tanulás része? Csak hát fájdalmas. De köszönöm a tanácsaitokat. :)

3 komment

Címkék: dob tizenhatod harmincketted dobtanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr84977790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parajos tank 2009.03.03. 17:56:09

Nincs azzal semmi baj, hogy harminckettedeket gyakorolsz, Inkább csak olyan apróságokra próbáltuk felhívni a figyelmed, mint hogy egy harmincketted önmagában nem harmincketted .... lehet az bármi, a mérőütéstől függően.

Ebből következik, hogy nem nevezhető igazán a "szavak tanulásának" sem az, amikor csak ülsz és harminckettedeket nyomsz, hiszen ilyen esetben nincs igazán jelentése a "szavaknak".

Jelentést akkor kapnak, amikor negyedek, nyolcadok, tizenhatodok, akármik egymás mellé kerülnek a ritmusgyakorlatokban. (és ennek még igazából csak minimális köze van a zenével való összekapcsoláshoz) Mellesleg, hogy lehet, hogy másfél év alatt ez még nem derült ki? :D

Amikor váltott kezet, paradidlét, papa-mamát gyakorolsz, akkor csak a saját életedet könnyíted meg, ha mondjuk tizenhatodokat játszol ... ahogy Uglee is mondta könnyebb a metronómot követni, könnyebb számolni és a tempó növelése sem olyan drasztikus, mintha harminckettedeket gyakorolnál.

A lényeg ezeknél a gyakorlatoknál a kivitelezés minőségének javítása és stabilizálása adott tempón...hosszabb távon is....figyelve a mozdulatokra, egyenletességre. Aztán, ha minden rendben van, akkor lehet gyorsítani.

Nem mellesleg az is elég fontos, hogy mindig valami lassű tempón kezdj, mert lassan is szépen kell ám nyomni :D

Mindettől függetlenül, ha neked az okoz örömet, hogy harminckettedeket játszol, akkor tedd azt, elvégre fontos, hogy az ember örömét lelje abban, amit csinál. :)

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2009.04.17. 10:48:58

Na igen, ja. Tanulhatnál 18-adokat is meg 24-edeket, csak a számolás és a ritmus tarthatósága miatt javasoltuk a 16-odokat. Vagy felőlem játssz 32-edeket, csak akkor nyolcados metronómra, különben csak azt fogod látni, hogy mi van, pedig közben mégsem. Megjegyzem, elég kevés zenében hallottam 32-edeket, utoljára talán a slipknot duality c. számában az egyik pergőbreakben.
Meg amúgy szeretünk okoskodni és ezzel együtt grafománok vagyunk.
Amúgy van egy bizonyos pont a dobos életében, amikor meg kell tanulnia becsuknia a fülét, de az ott kezdődik, hogy "Te hülye vagy? Ne vegyél Pearl Exportot, Tama Rockstart vegyél, csak az a jó, de azt Zámbó Jimmy Hendrix signature pergővel vegyed, viszont Axis pedálokkal, ááááááááááá, hülye vagy, Iron cobrát, neeee...", nem a ritmikánál :D
Amúgy meg tessék videókat felrakni a dobolásodról, és törd a ritmust, mert az fun!
Koncert mikor?

vasziljevics 2009.04.19. 02:47:22

1. ami elsősorban hozzád szól tképpen: él-e a blog, mint olyan?

2. én, mint trú autodidakta senki mondom neked: a "fíling" legalább annyit számít mint a "skill". egyetértek Uglee-val a fülbecsukás ügyében: mindenki saját magának játszik és nem másoknak. aki másoknak játszik, az már inkább rabszolga/szükségesrossz, mint hasznos tagja a bagázsnak. tedd, amit gondolsz, meg amit belül diktál a "szürke eminenciás" :) csak úgy érdemes.
süti beállítások módosítása