HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Elektromos dob: nincstelen válasz

2009.02.06. 09:23 :: blogout

Az egyik zenei portálon egy kezdő (?) dobos két különböző márkájú elektromos dob árbeli különbségét firtatta, illetve azt is meg találta kérdezni, hogy a szerkesztők szerint melyik a jobb. Ezt a választ kapta:

"(...) Elektromos dobot nem csak a Yamaha vagy a Roland gyárt, hanem a Millenium, az Alesis, a D-Sonic, padokat pedig a Padtech is. Kérdezted, hogy kezdőknek jó-e az elektromos dob. Szerintem teljesen okés, mivel először a négy végtag függetlenítése és a pontosság a cél, és erre még a legalapabb cuccok is megfelelnek, habár a fent említett két cucc közül egyik sem a legalapabb, ami a piacon van. Elektromos dobot különben használnak profi környezetben is, azonban azoknak az ára ezen cuccok többszörösébe kerül. Nagy különbség a két említett dob között nincs, szerintem bármelyiket nyugodtan megveheted gyakorlásra, de érdemes más márkák között is keresgélni. Mindenképpen azt javaslom, hogy mielőtt megveszed, próbáld végig a teljes repertoárt."

A válasz egyfelől teljesen korrekt, másfelől viszont kezelhetetlen. Korrekt, mert egy szakmai portálon fura lenne, ha valaki elvben elfogulatlan szakértőként egy konkrét márkát favorizálna.

Azonban szinte érzem a kérdező tanácstalanságát a válasz láttán, hiszen a teljes repertoár végigpróbálása gyakorlatilag lehetetlen, egyébként is: a kezdő honnan tudja, mi az, amit egy dobnak "tudnia" kell; mire figyeljen a vásárláskor, hogyan döntse el, melyik a befutó?

Nincs elektromos dobom, ebből kifolyólag nem is tudom, hányan gyártanak ilyet. Becslésem szerint többen, mint ahány márka a válaszban szerepel. Sőt, jóval többen, ha hozzávesszük, hogy bármelyik akusztikus dobot át lehet alakítani elektromossá hálóbőrök és triggerek felszerelésével, én is próbálkoztam ezzel a megoldással. (Ezzel viszont a teljes repertoár tesztelése még bonyolultabbá válik, tekintve, hogy egy másik portálon - nyilván a teljesség igénye nélkül - közel hatvanféle dobgyártót sikerült megszámolnom.)

Ennek az az előnye mindenképp megvan, hogy a cucc bármikor visszaalakítható akusztikus dobbá, és az sem igazán hátrány, ha egy pontosan ugyanolyan méretű és beállítású cájgon gyakorol az ember, amin később - esetleg koncerten - játszani fog. Az sem mellékes, hogy így nem kell két dobot vennie.

Ti mit javasoltok, ha valaki - egy kezdő - megkérdezi Tőletek, milyen (elektromos) dobot vegyen, és mire figyeljen a vásárláskor?

9 komment

Címkék: dob dobvásárlás elektromos dob

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr50925852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parajos tank 2009.02.06. 12:05:56

Jó nagyot kívánok!

Ugyebár manapság nem úgy kell elképzelni az elektromos dobokat, mint a 80-as években (hatszögletű, műanyag hangú akármik).

Hangzásukat tekintve otthoni (gyakorlás, demókészítés, stb.) felhasználásra bőven megfelelő lehet a legolcsóbb cumó is...a közepes vagy profi cuccokról nem mondja meg a mezei hallgató, hogy nem akusztikus dobot hall (hacsak nem valami szinti dob hangszínt használsz :D)

Nagy előnye, hogy nem hallja a szomszéd, mégnagyobb előnye, hogy bármekkora helyen játszhatsz rajta, nagyjából ugyanúgy fog szólni....kiskocsmában le lehet halkítan....stb, stb. :D

Hátránya, hogy kell hozzá egy erősítő, hogy megszólaljon élőben, méghozzá nem is akármilyen, mert le kell gyűrni a gitárosok alapjait amikor mondjuk csak alapokról játszik a banda...ha normális hangosítás van, akkor mehet közvetlenül a mixerbe persze.

Nagyjából két csoportra lehet osztani az elektromos dobokat (persze biztos van több is) az egyik a sampling technikával dolgozók, a másik a modelling technikával dolgozók.

A sampling technikával dolgozó cucc (mondjuk Clavia DDrum) nagyjából azt csinálja, hogy a dob hangját felveszik különböző dinamikával megütve és a gépezet azt a hangot fogja neked szépen visszajátszani aszerint, hogy milyen erősen és (a jobb fajtáknál) a bőr melyik pontján ütötted meg. (ezt nem úgy kell elképzelni, hogy van gyenge, közepes, meg erős, hanem (tekintve, hogy végülis számítógépről van szó) 128 vagy akár 256 (talán többet is) dinamikaszintet különböztet meg.

A sampling technikának az előnye a "teljesen" élethű hangzás, hiszen egy valódi hangszer hangját hallod, és persze az sem rossz, hogy ha megtetszik egy sound, akkor rátöltöd a kütyüre és már használhatod is. (a gyártó oldaláról (és innen onnan) mindig le lehet tölteni újabb és újabb hangmintákat)

A modelling (mondjuk Roland VDrum) kicsit másképp közelít a dologhoz, megpróbálja digitálisan utánozni, hogy mi történik a dobbal, amikor megütik. Ez azért már egész jól működik manapság érdemes megnézni/hallgatni egy TD-20 demóját.
Itt nagyjából, te szenveded össze magadnak a kívánt hangzást (ha nem tetszenek a gyáriak). Kiválaszthatod a dobtestek anyagát, mélységét, a bőr típusát, feszességét, stb, stb....nekem egy TD-10-es cuccom van....jó móka. A legújabb modulok már azt is modellezik, hogy rezonál a dobcucc többi része, ha megütöd az egyik dobot.....pfff.

De ezek még csak a modulok ugyebár. Kell valami amit üthetsz :D

Választhatsz
- gumi ütőfelületet (mintha gumilapon gyakorolnál, olcsó)
- hálóbőröset (ami már majd nem olyan érzést nyújt, mint egy rendes dob, de pöttyet drágább)
Ha van már egy dobcuccod, megteheted, hogy azt triggerezed. De ez esetben az elektromos cucc sok előnyétől (kis méret, hangtalan gyakorlás) meg is szabadulsz....viszont nagyon állat dolgokat lehet így alkotni, hiszen lesz az eleve adott akusztikus dob hangzásod és azzal teljes szinkronban bármilyen más hangzást rápakolhatsz.

A modulok és az ütőfelületek általában kompatibilisek egymással. Tehát nem feltétlenül kell, hogy ugyanattól a gyártótól származzon.

Innentől kezdve sok tanácsot nem nagyon lehet adni.....el kell menni, ki kell próbálni és el kell dönteni, hogy mit szeretnél. A választék nagyjából 100.000 és 2.500.000Ft között mozog.

Ha nem kell másra, csak otthon gyakorolni és mókázni, akkor igazán nem érdemes milliókat beleölni szerintem, szóval egy occsó yamaha, alesis, roland modul gumi ütőfelületekkel bőven jó lesz.

Az ilyen Millenium, D-tronic és hasonló csodákról nem tudok nyilatkozni, nem tudom, honnan kerültek elő. Ki kell próbálni, simán lehet jó is.

Hogy én mennyit pofázok már megint.... :D

bakbat 2009.02.06. 15:47:15

@parajos tank: en is vegigszantottam a netet, de ilyen jol osszefoglalva nem talaltam sehol infokat.
engem egy kerdes foglalkozatat még nagyon, megpedig, hogy a labgep rezonanciajat mennyire lehet elfojtani? az also szomszed miatt szamomra ez az egyik legfontosabb szempont.. talan a roland hd1 (vagy masik szett ilyen labgeppel) lenne a legjobb valasztas emiatt?

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2009.02.06. 16:05:18

@ parajos tank:

Lasagna! Egyetértek bakbattal: riszpekt, meg minden. Ez igen!

@ bakbat:
Otthon nekem is volt hálóbőrös akusztikus dobom, de nem sokáig, épp a lábgép rezonanciája - de leginkább a szomszéd - miatt. Állítólag több réteg (nyolc) hangszigetelő szőnyeggel már panelben is el lehet boldogulni. Ha a szőnyeg nevét parajos tank szaktárs nem tudja - ami kétséges -, akkor a hétvégén megpróbálom megtudni. :)

parajos tank 2009.02.06. 16:38:31

@bakbat: Halihó!
Elvileg a lábgépnek nem nagyon lenne szabad zajokat küldeni a szomszéd felé, mert nem a padlót üti, hanem az ütőfelületet, tehát a padlót nem éri olyan ütés, hogy az hallatszódjon.....főleg, ha alá teszel egy szőnyeget....persze sosem voltam dobos alsó szomszédja, úgyhogy ez nem olyan biztos azért :D
Minden esetre annyit szerintem ez a hd1-es lábgép is lead, mint egy normál lábgép.

Egy dolgot még elfelejtettem, most jutott eszembe, amikor ránéztem a hd1-re.

Azt azért ne felejtsük el, hogy az elektromos dobok ütőfelületei viszonylag kicsik. A hd1-et nézve a pergője 8-as, a tamok talán 6-osak, tehát akinek baja van a kis felületek eltalálásával, az jobb, ha letesz róla. Bár szerintem kifejezetten előnyös a mozgáskoordináció fejlesztése szempontjából, hogy nem áll rendelkezésre olyan nagy felület, hogy eltaláld :D

Természetesen lehet kapni nagyobbakat is, arányosan drágábban.
Gumi padból 10-es (vagy mintha rémlene 12-es is:D) volt a legnagyobb, amivel találkoztam, de hálóbőrösből lehet kapni majdnem minden normál méretet.

parajos tank 2009.02.06. 17:11:32

@blogout: őőőőő...pedig nem tudom.....nem foglalkoztam még a problémával, mert nincs ilyen gondom a földszinten :D

De találtam erről egy topikot a ritmusdepón:
www.ritmusdepo.hu/forum/tema.php?id=190&oldal=5

Aszongyák, egy-két réteg polifoam, szőnyeg rá, oszt' csókolom :D

pecsi.h.zoltan (törölt) 2009.02.08. 15:50:44

hali. szerintem elég egyértelmű a komment :) az egész listát leírtam, ami valamit is érhet, nem nagy dolog kipróbálni mind. szerintem a legjobb, ha olyan dobot vesz az ember _kezdő_ cuccnak, amit lehet midi-zni, és összeköti laptoppal, mint hangmodul, ha ehhez van megfelelő cucca. ha nem, akkor szerintem marad a hd1, vagy ha nincs rá keret, akkor a d-sonic. ne feledjük, hogy a hangmodulokat lehet cserélni, az alesis moduljával sokan egész jól elvannak. mindig attól függ, hogy mit szeretnél, hogy arra mia megfelelő hangszer, gyakorlatilag a hangszervásárlás egy tök szubjektív dolog, ezért nem is írtam a piköpre ennél konkrétabbat, mindenesetre ha kérdésed van, állok elébe :) a lábdob különben elég hangos tud lenni, én ezt úgy oldottam meg, hogy több réteg szőnyeget raktam alá. az akusztikus dob triggerelést, mint kezdő cucc, el is lehet felejteni, azért nem firtattam, ugyanis a cineket úgyis meg kell venni, meg a modult, és akkor lóvéban mérföldekkel messzebb vagyunk, hiába van egy "másik" akusztikus cuccunk is. lehet próbálkozni még házilag csinálni, van rá példa, de az igazság az, hogy a cineket ott is kínszenvedés, a modult meg így sem úszod meg (legalább egy alesis md). szóval ilyen ez a rockszakma :)

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2009.02.27. 21:19:29

A poszt kicsit sántít, egyébként jó. Sántít, mert nem a teljes palettát kell végignéznie cegény kezdőnek, hanem az itthon kapható összesből kell választani. Ami máris csak kb. egy tucatból áll.
Más.
Játszottam én is már Rolanddal ;), de volt egy csomó bajom vele. Nem volt olyan halk mint ahogy azt mondják, és a sok használat végén a piezó elszállt az űrbe néha.
Most egy hálóbőrős Alesisre fenem a fogamat, az még jónak tűnik.

parajos tank 2009.02.28. 13:31:51

@Giovanni Gatto: én jelenleg padtech padokat használok. Jó magyar termék :) Már megvan néhány éve és nem volt még bajom vele, csak bőröket kellett cserélni, de azt meg amúgyis kell :) Nyugodt lélekkel tudom ajánlani, mint alternatívát. Szép is jó is :D
süti beállítások módosítása