HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Kádár János felsőteste

2008.10.13. 08:32 :: blogout

Tudom, mi történt Kádár János temetőből ellopott felsőtestével: a legkézenfekvőbb, hogy ütőhangszer lett belőle. A minap a Franz Ferdinand is vett egy doboz emberi csontot. Majd rájöttek, amire előttük valamivel korábban már az ősember is rájött: a maradványok egymáshoz ütögetésével bizony, hang keletkezik, nem is akármilyen.

Az ősember és Franz Ferdinand között persze voltak mások is, akik ezt a hangzást megpróbálták elérni. Liszt Ferenc történetesen közéjük tartozott, ez Totentanz c. szimfóniájában érhető tetten. Ennek magyarul haláltánc a neve, ami a középkori Dies Irae motívumot használja fel. A pestisjárványok idején terjedt el az a kép, és az ehhez kapcsolódó szemlélet Európában, hogy egy csuklyába öltözött csontváz - a betegség, a halál megtestesítője - a társadalom minden rétegének képviselőjét felkéri egy - utolsó - táncra. A társadalmi ranglétra alacsonyabb fokain állomásozók így két gyászolás között elégedetten konstatálhatták, hogy a gazdagok is jó táncpartnernek bizonyulnak, haltak is szépen. A motívum azt fejezi ki, hogy a halálban mindenki egyenlő, és legalább neki nem számítanak a társadalmi különbségek. A pestisnek így egyfajta igazságos Mátyás király utánérzése is volt, ami jól kiegészítette a mindennapi rettegés keserű mellékízét: nem csak mi szívunk, hanem a gazdagok is. Lisztnek viszont ezt a haláltáncot emberi maradványok nélkül elég meggyőzően sikerült bemutatnia: a kopogó, száraz hangok a hegedűkön keletkeztek.

Nem tudni, vagy még nem derült ki, hogy a Franz Ferdinand által bevetett csontok kié voltak. Ez még lehet, hogy kiesik a szekrényből, de ez már az ő marketingjük része. Mindenesetre a keleti blokk egy jó részében Kádár János felsőtestével elég jól lehetne nyomulni, a bőrözéssel se kéne bajlódni, hiszen a csontokon itt-ott talán maradt még egy kis rászáradt bőrke. És ahogy Franz Ferdinand megállapította: a bordák egymáshoz ütögetésével kifejezetten frankó hangokhoz juthatunk.

Egy ismeretlen, középszerű együttes adott esetben elég hamar kiemelkedne a szürkeségből, a nagy átlagból, azzal a ténnyel, hogy ők egy diktátor felsőtestén játszanak. És ehhez képest a zenei teljesítmény szinte másodlagos lenne.

Persze, diktátor nincs annyi, és földi maradványaik ritkán kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ha viszont mégis, akkor csak egy Franz Ferdinand kaliberű zenekar engedhetné meg magának, hogy meg is vegye azokat. Kis költségvetésű zenekaroknak Kádár csontváza helyett be kellene érniük például cigányok, zsidók, hajléktalanok földi maradványaival: elég csak kedvenc sztereotípiáinkhoz fordulni segítségért, és máris állna a bál a médiában.

Amit, persze, lehet pozitívumként is értelmezni. De azért ne feledjük, hogy a 19. században Lisztnek csontok nélkül is sikerült meglehetősen hátborzongató hangzást elérnie. Ami, valljuk be, azért jóval nagyobb teljesítmény, mintha csontokkal érte volna el ugyanezt: mert az igazi emberi csont látványa - vagy a tudat, hogy azt halljuk - önmagában hátborzongató. Hiszen arról mesél, hogy ugyanolyan hús-vér emberé volt, mint amilyenekből adott esetben a közönség is áll. És ha más nem is, de hátborzongató a tudat, hogy csontjainkból egyszer ütőhangszerek készülhetnek.

20 komment

Címkék: kádár jános ferdinand franz ütőhangszer

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr13711027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Susybaby · http://szerelemblog.blog.hu 2008.10.13. 09:35:11

Lehet, hogy ettől megnyugszik Kádár szelleme, és nem fog többet kísérteni...mert most folyamatosan azt teszi. :-)

Lacus · http://laciba 2008.10.13. 10:08:53

Csak mocskos trógereknek senkiházi szarjankóknak félörült szélsöjobboldali csirkefogóknak juthat eszébe bárkinek a holttestéből dobot csinálni. No meg az őrült náciknak, akik ezt már ki is próbálták.

dudi 2008.10.13. 10:19:47

Lacus!
Igazad van,még visszafogott is voltál!

Barnabás 2008.10.13. 10:23:16

Lucus!
A nácik nem dobot csináltak,hanem emberi bőrből lámpaernyőt,legalábbis a kommunista propaganda szerint.A baloldaliak természetesen sohasem csinálnának ilyet.Ök csak 25.000 lengyel hadifogoly tisztet löttek tarkón.

molaris 2008.10.13. 10:26:24

Azért történtek furcsa dolgok a létező szocializmusban is. Volt akkor is ereklye gyűjtögetés, csak hát erről megint nem szabad szólni. Aztán meg bizonyos társadalmakban hagyomány a corpus maradékának ilyentén való késői hasznosítása. De ez már kultúra.

brainstorm 2008.10.13. 10:29:24

én már csak azt nem értem, hogy jön ide kádár jános? (azzal a mindösszesen fél mondattal, amivel szerepel a post-ban)

ölég ócska egy reklám a blognak, meg kell hagyni - legközelebb talán keress egy értelmes témát, de ha nincs mondanivalód, inkább maradj csöndben

üdv

Merenge 2008.10.13. 10:31:58

A szociálisan igen érzékeny, nyitott, liberális, antifasiszta kedves ÁVH-s és munkásőr bácsik sem DOBOLTAK ám kalapáccsal az Andrássy 60-ban a delikvensek kéz és lábujj körmein, Rosenfeld (akarom mondani Rákosi) és Krezinger (akarom mondani Kádár) elvtársak parancsára!

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.13. 10:45:05

@ brainstorm
Tévedsz, több mint fél mondat, a poszt végén ugyanis van egy másik említés Kádár Jánosról, és a kettő együtt az már majdnem egy egész.
Persze, ne feledjük azt az alaklélektanos alapállást, hogy az egész több mint a részek összege. (Bár a blog korábbi hozzászólásai alapján egyértelmű, hogy nem tudok számolni, és ez egyébként igaz is.)
Szándékom szerint a bejegyzésnek volt mondanivalója: a kérdés, hogy a zenélést kiválthatja-e a marketing?
Azt nézze a közönség, hogy dobolsz, vagy azt, hogy kinek a csontján teszed ezt?
Kádár János pedig - ahogy minden elhunyt -, nyugodjon békében.

Harun al-Rashid 2008.10.13. 10:46:43

Komolyan vazze, nem kezdjük már el a faszista-komenista árokásást egy olyan poszt miatt, aminek szofisztikáltabb vót a marketingje mint a tartalma. Levesz, újraír, oszt száncsengő.

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.13. 11:05:31

@ Harun al-Rashid
Lásd előbbi, Brainstorm hozzászólására adott reakciómat. Egyébként, tényleg ne ássunk árkot. Vagy kevésbé szofisztikáltan megfogalmazva: legalább, itt ne. :)

Sanyika 2008.10.13. 11:27:06

Merenge 2008.10.13. 10:31:58

Csak közbeszólok, Kádár sohasem volt Krezinger.

brainstorm 2008.10.13. 11:53:40

@ blogout

all right! az már majdnem egy egész mondat - elfogadom. de:
1. attól még az index főoldalára k* nagy betűkkel "kádár jános felsőteste" van odavésve - amiből közönséges halandónak az a következtetése támadhat, hogy itten vmi poszt esetleg kádár jánosra épül - pedig! zárójel: azt is aláírom, hogy ez nem a te hibád, de engem mindenesetre zavar
2. talán célszerűbb lett volna vmi más párhuzammal közelíteni a témát, mert mint a mellékelt ábra mutatja, röpke 4 hozzászólás alatt elkezdték ekézni egymást a T. honfitársak hogy fujjnácik, fujjkomcsik - erről megint nem (csak) te tehetsz, de legközelebb azért óvatosabban ;)

üdv

Harun al-Rashid 2008.10.13. 13:51:57

Nem tudnám nem megismételni uralkodói véleményemet: a derék négylábú ottan van elföldelve ugye, hogy ez egy rosszul megírt poszt - amelyből nem jön át a szerzői szándék, amolyan a "messziről fut neki a témának, és nem is ér oda" furcsaság. De János bácsi miatt kiváló az indekszes PR-je.

Ha a Vezírem egy ilyennel állna elő, menten lecsapatnám a jobbját, így csak annyi, hogy ejnye no.

Szálemalejkum

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.13. 14:06:04

@ Harun al-Rashid
OK, különbözőek vagyunk, ez nem baj. De lecsapatni a jobbot?! Ez aztán a radikalizmus. De mivel feltételesmódban írtad, így csak annyi, hogy ejnye, no.
Holnap egyébként reményeim szerint a lábcin jobbra tolódásáról lehet majd errefelé olvasni, persze, azért egyes hozzászólásokból én is tanultam. És köszönöm őket. :)

brainstorm 2008.10.13. 14:36:17

nnna, már előre látom a kommenteket, hogy miért nem balra tolódik az a fránya, fasisztoid lábcin...

mit is mondtam az óvatosságról az elébb? c-c-c...

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.13. 15:17:50

@ brainstorm
Ott a pont, de várd ki a végét. Talán azért tolódik jobbra, mert én vagyok tőle balra? :) Tudniillik, én balos dobos vagyok. Illetve, annak készülök, ha minden igaz. Mármint balkezes dobosnak a félreértések elkerülése végett. Tehát: jobb láb a jobb oldalamon lévő cinen, ami minden mérőütéssel messzebb kerül tőlem. Lehet, hogy belezavarodtam. :)

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.13. 15:49:55

@ Interstellar Overdrive

Te tudsz valamit. Mit tanácsolsz, mi legyen velük? :)

Dani 2008.10.14. 15:14:57

Nagyon jó post, gratula! Azon mindenesetre meglepődtem, hogy pont a Franz ferdinand kísérletezett ilyesmivel, ez inkább olyan Misfits-es, vagy Cannibal Corpse-os húzás :)
süti beállítások módosítása