HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Dobolás Guantanamo-módra

2009.09.29. 08:47 :: blogout

Ismét azzal foglalkozhatok az elmúlt napokban, amit a legjobban szeretek: magamat büntetem. És meg kell mondjam, a dobolás ehhez kiváló terepet nyújt. Adott egy A/4-es lap, amin 168-féle kombináció fér el, mindegyiket lassú tűzön harmincon főzzük, kábé három percig. Ez a depresszió melegágya, hiszen gyakorlatilag úgy dobolsz végig nyolc órát, hogy még csak lapozni sem kell. Iszonyatos.

Az önsanyargatás tárgya ezúttal a tizenhatodos hangsúlyos-hangsúlytalan ütések kigyakorlása. Tévénézés mellé kiválóan alkalmas, az igazság szerint nem is tudom elképzelni TV nélkül: zenét hallgatni nem lehet alatta, az ugyanis (engem) megzavar, viszont a természetfilmek végtelen sztyeppéi kiválóan passzolnak a gyakorlat jellegéhez.

A legelső gyakorlat szimpla BJBJ (még mindig balkezes vagyok). A hangsúly először az első hangon van, aztán a másodikon, és így tovább. Utána már az első két hangon van hangsúly, aztán a második-harmadik hangokon, végül pedig az utolsó kettőn. Ezután csak az elsőre és az utolsóra, majd az elsőre és a harmadikra kerül a hangsúly, végül a második és a négyedik hangot küldjük meg erősebben. Persze, ekkor még távolról nincs vége az CIA által terroristák kínvallatására bátran használható metódusnak.

Következik a három hangsúlyos ütés, minden létező variációban: amikor csak az első, majd csak a második, utána a harmadik és végül a negyedik hang hangsúlytalan. Eddig ez összesen 14 különböző kombináció, amit 12 kézrenden hajtunk végre töretlenül. Így jön ki a 168-as végeredmény. A kézrendekről a következő bejegyzés szól majd reményeim szerint, annyit azért megelőlegezek, hogy a sorban következő a JBJB.

Hangsúlytalan ütéskor a dobverő kábé egy-két centiről pottyan le a gumilapra, a hangsúlyos szinte derékszögből csapódik be a felszínbe. És, hogy miért kell? A hangsúly kifejezésének képessége nélkül a dobos olyan, mint a nyolcvanas évek szinkronizált pornófilmjei, amikor a narrátor géphangon - minden érzelem nélkül - gyakorlatilag felolvasta a forgatókönyvet.

Amire nem gondoltam, hogy ez ilyen iszonyú meló, viszont tény, hogy nagy sebességen félelmetesen jól szól. Egyelőre ezt csak másoknál volt alkalmam megfigyelni. Ti hogy álltok a hangsúlyos ütésekkel: átalakítottátok-e már otthonotokat egy guantanamói hadifogoly-kikérdező központtá? Vagy tudtok durvábbat?

4 komment

Címkék: dob hangsúlyos ütés hangsúlytalan ütés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr441414786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ggaben01 2009.09.30. 00:45:47

Sziasztok!
Már jó idelye olvasgatom ezt blogot de csak mostanra jutottam odáig hogy kommnentet is kreáljak.Valahol megnyugvás a lelkemnek hogy látom van még rajtam kívül olyan kolléga akinek csak a kitartó gyakorlás és már-már önsanyargatásba átcsapó ismétlés hozza meg az eredményt.Ez a pergővel hangsúlyozás nálam is terítéken van és hogy mit ne mondjak ki tud vinni az észből rendesen.Egy-egy új dolog tanulása mindíg szembesít azzal ténnyel hogy menyire nem vagyok 100%-ig ura a végtagjaimnak.De rendkívül jó érzés mikor sikerül elsajátitani valamit amiről meggyőződésem volt hogy sosem fog sikerülni.Kicsit mindig beugrik a Continental gumi márka mottója:
"Power is nothing without controll"
Mindenkinek kitartó hupákolást és sikerekben gazdag zenész karriert kivánok!

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2009.09.30. 10:17:54

@ggaben01: Hidd el, nekem is megerősítés, ha tudom, hogy vannak még odakint mások is, akik hasonlóan csinálják. Tulajdonképpen ez a hozzászólásod szülte a mai Bugattis bejegyzést is.
Azért remélem, azzal, hogy mindenkinek sikerekben gazdag zenész karriert kívántál, nem utoljára szóltál hozzá a bloghoz. Kommentelőkre ugyanis most kiváltképp nagy szükség van, hiszen a két törzskommentelőből társszerző lett. :)

ggaben01 2009.09.30. 18:10:22

Dehogy hagyom abba,hisz még csak most kezdtem.Férfiasan bevallom hogy mindent egybe számolva kb. 1 hónapja dobolok.Amióta az eszem tudom mindíg is a dob érdekelt a hangszerek közül de az élet csak most 28 éves koromra hozta úgy hogy lehetőségem akadt tanulni.Persze szigorúan autódidakta módon,videó leckékkel meg az egyik vérprofi srác tanácsaival és egy lelakot Sonor force szerkóval megtámogatva.A hozzáértők szerint nagyon gyorsan fejlődök.Ők már csak tudják én mégis mint örök elégedetlen azt mondom"mehetne ez jobban is".Mindíg a hideg futkos hátamon mikor látom játszani a próbateremben a nagyokat.Legszívesebben ilyenkor bepattanék én is dob mögé és csak zúznám amíg görcsöt nem kapok.Egynlőre ez még a távoli jövő de bízom benne hogy egyszer majd eljutok odáig hogy valaki úgy csodálja az én dob tudásom mint ahogyan most én bálványozom azokat akik igazán tudnak.A myspace.com/metacorehun oldalon meghalgathatjátok hogy hogyan tolja az a srác aki ellát tanácsokkal és akire én maximálisan felnézek.Remélem egyszer csak a töredékét magaménak tudhatom annak amit ő tud.

divatmotoros · http://divatmotoros.blog.hu 2009.11.09. 11:26:04

Sziasztok! Olvasgatom én is a blogot, de látom ennek írásos nyomát is kell hagyni, különben fogolytáborba kerülhetek, úgyhogy akkor most megteszem. :)
A hangsúlyozással még nem küszködök, hét hónapja kezdtem nulláról a tanulást. Tanárral heti két órám van plusz igyekszem minden nap gyakorolni valamennyit, kb. 30-40 percet tudok átlagban. (Van, hogy több, van, hogy kimarad egy-egy nap).
Most a különféle paradiddlés kézrendeket gyúrom, nagyjából 100BPM körül megy tizenhatodokkal. Ezek mellett groove-okat és dupla lábas gyakorlatokat is csinálok meg néha csapkodok olyan egyszerű számokra, amik dob nélkül vannak felvéve (The Drumset Musician c. könyv, kezdőknek kifejezetten ajánlott.)
Havonta egyszer írok egy postot itt: divatmotoros.blog.hu/tags/progress
A dobolás abszolút hobbi, munka mellett csinálom, remélem egyszer eljutok arra a szintre, hogy élőben zenélhessek, de azért az nem holnap lesz.
A videót pl. Uglee-ról szájtátva néztem, úgyhogy a parasztvakítást megettem. :)))
Csak doboljatok (és persze írjatok) rendületlenül, van rá igény! :)
Üdv.
dm
süti beállítások módosítása