HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

A dobosok sanyarú sorsa, 3. rész

2009.10.22. 08:00 :: Uglee

A számolatlan nyomorúság után a dobosunk megleli első zenekarát.
Azt hiszi, hogy most már aztán tényleg. Korától függően a következő számokat játsszák el elsőre:
-Smoke on the water
-Smells Like Teen Spirits
-Basket Case
Legalábbis az esetek 90%-ában. Az esetek 95%-ában pedig borzalmasan. és a dobosunk élvezi, hogy végre csépelheti a dobot rendesen, és megjelenik az első nagy gond. A fülcsengés. Vagy zúgás. Vagy harsogás. A dob hangos, nem tudom, mondtam-e már, és mint olyan, a gitároknak felül kell csűrniük magukat rajta, azok meg még jobban karcolnak, a basszeros meg úgy szét fogja hajtani a cuccot, hogy az embernek a mája leszakad, és emberi roncsként, de vidáman távozunk a próbateremből. Aztán amikor másnap még mindig cseng a dobos füle, akkor érzi a súlyát. De persze nem érzi, aki diszkóba jár, azt is mélyégesen hidegen hagyja a fülcsengés, mert hiszen jól érezte magát, és ha ez az ára, hát ez az ára. Aztán rövidebb-hoszabb idő után kiderül, hogy a dobos szenved a legjobban a zajtól, hiszen a saját feje mellett csapkodja a cineket meg a pergőt. A másik, ezzzel párhuzamos probléma pedig: "Dobolj már halkabban!!!". Nem lehet csak úgy halkabban dobolni. Ha nem ütöd meg rendesen a dobot, fos hangja van. A pergődob, főleg a kezdőknél, akik nem tudják behangolni, egészen konkrétan azt is mondja, hogy "fos". A másik meg, hogy ha finomaban dobolsz, nem jönnek ki a power breakek, amiket kitaláltál, meg nem vagy hozzászokva, arra kell figyelned, hogy finom legyen, nem tudod magad elengedni, és a ritmusra koncentrálni, vagy legalábbis érezni. Nagy átok az, ha a gitárosoknak nincs olyan cucca, ami túlszólja a dobot, mert akkor ez örök vitatéma lesz. Bevallom férfiasan, én képtelen vagyok finoman ütni a dobot, részint azért, mert úgy esik kézre, különösképpen a kávás pergő, másrészt pedig az én dobom nem szól jól, ha finoman ütöm, és nem is nagyon ültem még olyannál, amelyik jól szólt volna simogatva. Szóval legyél halk. Egy idő után mindenki azt akarja, hogy legyél halk.

Egy idő után a dobos rájön, hogy otthon nem tartható a dolog, szóval vagy kiköltözik egy próbaterembe dobostul, és oda jár fel, vagy leginkább nem jár fel, és otthon gumilapon gyakorol. Minősített esetben a szülei vesznek neki egy Csitt-Csatt gumilapos dobfelszerelést. Az legalább csak a házban lakókat örjíti meg. Innentől megint háromfelé válik az emberek útja, az egyik a próbateremben gyakorol, otthon max gumilap, a másik némadobra tesz szert, legyen az gumilapos vagy hálóbőrös, a harmadik pedig vagy továbbfejlődik a másodikból, és vesz triggereket meg dobagyat meg cineket, ahogy én is, vagy eleve elektromos dobot vesz.

Aki a próbaterembe jár gyakorolni, annál a kezdeti lelkesedés után kialakul egy félig megkeményedett undor, hiszen oda kell menni, az idő, nyáron ráadásul dög melegben, télen pedig abban a hidegben, amikro fél órát kell a (jó esetben) radiátoron melengetni a kezét, hogy egyáltalán meg tudja fogni a dobverőt. Nyáron meg értelemszerűen az ember úgy leizzad, mintha tetőtől talpig bepisilt volna, a tél csak abban különbözik ettől, hogy kicsit kevésbé, de az legalább hazafelé ráfagy a testére. A próbateremben elromlik a zár, nincs nyitva, elönti a víz, lesújtja a villám, valaki más dobolt az ember cuccán, stb.

Aki pedig a műanyag dobot választja, az rájön, hogy csapkodhat ő napestig, nem olyan, mert odaül egy igazi dobszerkóhoz, és nem megy. Vagy éppenséggel fordítva, ami istenpontossággal megy az akusztikus dobon, az az elektromoson egyáltalán nem megy, ráadásul nem is egy olcsó mulatság az elektromos dob, meg sok szívás is vele, ráadásul a fő gond az, hogy nem olyan, mint az igazi. Ráadásul a verők ott is törnek, bármilyen meglepő.

Szóval sanyarú az a sorsa a dobosnak.
A következő részben dobosunk elkezd rendszeresen próbára járni.
folyt.köv.
 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr71449891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasziljevics 2009.10.23. 12:43:36

vöhöhö - igazából a blog kezd szembemenni korábbi önmagával és lassan inkább elriasztja az embereket a dobolástól, mint hogy kedvet adjon nekik vagy urambocsá' bátoríccsa őket :)
amúgy minden észrevétellel maximálisan egyet értek.

legendary 2009.10.24. 11:21:24

Panelban lakom, itt CSAK az elektromos cucc használható. Az is csak akkor, ha a fszt-en laksz, különben jön az alsó szomszéd (esetleg a felső is). Tény hogy másabb mint az akusztikus (még a hálóbőrös is), de én csak ilyen hobbi-dobos vagyok. Amire nekem kell, arra tökéletes. Ha lesz sok időm meg pénzem, akkor próbaterem és rendes cucc. :)

Aradebil 2009.10.29. 15:12:33

elektromos dobon való pontatlanság power:D
sosem tudok a yammymon 0+0-t játszani,egyszerűen lehetetlen:D

MCock 2010.01.05. 22:24:41

Kérdezném a posztírót, ha még idenéz, hogy mi a véleménye a habosított gumilapokkal halkított dobokon való gyakorlásról.
Én attól félek, hogy olyasmi lesz, amit a hálóbőrről olvasunk itten, csak épp fordítva: a puszta pergődobbőr majd ledobja a verőt, uhhogy az addigi gyakorlást kitehetjük a polcra... Van alapja a félelmemnek?

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2010.01.06. 03:22:12

Aki habosított gumilapokon gyakorol, az bepisil, és egyéb aljasságokra is képes :)
Na jó, igazából nem is biztos, hogy tudom, mire gondolsz. Ha jól sejtem, arra, amikor valami lapot fektetnek a bőrökre. Sosem gyakoroltam ilyenen, szóval érdemi infót nem tudok róla mondani. Annyi biztos, hogy szomszéd-szempontból biztos jobb, mint anélkül.

parajos tank 2010.01.07. 08:23:01

@MCock: Szerintem olyan nincs, hogy a gyakorlást ki lehet dobni, vagy haszontalan lenne.
Természetesen igaz, hogy minden felületről másképp pattan vissza a bot, de ez nem jelenti azt, hogy időpocsékolásról lenne szó. Sőt szerintem pont az a legjobb, ha el tudod érni, hogy alig vagy egyáltalán nem számít, hogy milyen felületen játszol. Ez pedig akkor fog szép lassan kialakulni, ha mindenhol gyakorolsz, ahol van egy kis időd, az éppen adott felületet kihasználva. Legyen az a térded, a cipőd talpa, kispárna, szőnyegpadló, gumilap, hálóbőr, a csajod segge, akármi. :)
süti beállítások módosítása