HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Minimumcsomag kezdő (punk)dobosoknak - IV. rész

2009.07.16. 10:16 :: blogout

Talán már az előző bejegyzéshez sem ártott volna jelmagyarázatot mellékelni, a hiányosságot ezennel a folytatásban igyekszem pótolni: a legalsó vonalon ülő gombócok a dobos kottákbanáltalában - itt biztosan - a lábdobot jelentik, a másik, két szinttel feljebb elhelyezkedő göb pedig a pergődobot kódolja. A legfelső polcon az x-ek a lábcint vagy a kísérőtányért jelölik, az első ütemben minden nyolcadot meg kell ütni valamelyiken, a második ütemben viszont csak a negyedeket (tehát ütemenként négyszer, hiszen 4/4-es az ütemünk.) Ha már itt tartunk érdemes kitérni arra is, hogy mindez a sor elején megtalálható egymás alatt elhelyezkedő számokból derül ki, én két év dobolás után is a 4/4-eseknél tartok, a punk számok túlnyomó többségéhez elég is lesz ennyi. Az első gyakorlóévekre pedig egészen biztosan.

Az alábbi sorok közepén - tehát a nyolc darab, x-szel jelölt nyolcad után - lévő függőleges csík az ütemvonal: eddig tart egy ütem. A sorok végén előforduló jel (valami ilyesmi: ":II") az ismétlést jelenti. A kottaíró program sajátossága, hogy nem sikerül rávenni arra, hogy az megismétlendő ütem(ek) másik végére is rakjon hasonló jelet. Az ismétlésre szánt résznek ugyanis valahogy így kellene kezdődni "II:", amit ennek fenti tükörképe zár le.

Itt jegyzem meg, hogy a dobos kottákban a különböző hangok elhelyezése nem  egyezményes SI-mértékegység alapján történik: nagyjából lehet tudni, mi hol van, leginkább azonban a tamok képesek a legváltozatosabb helyeken előfordulni bennük. Épp ezért szokás az egyes dobkottákhoz jelmagyarázatot is mellékelni. De a kezdéshez bőven elég a lábdob, pergő, lábcin helyét megtanulni. Íme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: dob negyed gyakorlatok nyolcad dobolás kezdőknek dobkotta

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr31248877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasziljevics 2009.07.17. 14:59:33

tévedtem, mégis onlány dobsuli bimbódzik itten, vagy mifene (szigorúan nem-kezdőknek :)

esetleg visszajöhetnének a régebben megszokott szemléltetővideók, jöhetnének a pálcafogási... öhm... dobverőfogási trükkök (klasszikus vs. német/francia), pergőtechnikák, beállítási segédletek ésatöbbi ésatöbbi :)

a meghívott előadók, mint pl. tank pedig hoznák a rutint meg az élettapasztalatukat - a végén még a profitszerzés reménye is felbukkanhat a horizonton :) csak így tovább!
süti beállítások módosítása