HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Minimálcsomag kezdő (punk)dobosoknak - II. rész

2009.07.08. 08:35 :: blogout

Ha már megvan a dobcucc és a próbaterem, el kell döntened, hogy dobos pályafutásodat bal- vagy jobbkezesként kívánod-e elkezdeni. És ehhez nem elég annyit tudni, melyik kezedben szoktad tartani a tollat. Hogy más példát ne említsünk.

Mindez rettenetesen banálisnak tűnik, pedig valójában nem az: a megfelelő választáson múlik, milyen hatásfokkal leszel képes megtanulni dobolni, és mennyi idő alatt. A "fejletlenebb" kézzel is valószínűleg meg tudod ugyanazt csinálni, csak sokkal tovább tart megtanítani ugyanarra. Ez elsősorban azoknak érdekes, akik valamikor - jellemzően még az általános iskola elkezdése előtt - át lettek szoktatva például balkezesről jobbkezesre. (Egy tipp: ha összekulcsolod a két kezed, nézd meg, melyik hüvelykujjad kerül a másik fölé. Amelyik felül van, gyanús, hogy az a kezed lesz a dobon a vezető kéz - ez az, amelyikkel a nagyobb melót végzed majd.)

A cucc összeszerelése után a cájg neked megfelelő beállításával is eltöltesz majd jó pár órát, ez azonban összesített idő, mivel nem egyszerre tudod le a dolgot: ahogy fejlődsz, és egyre nagyobb sebességet akarsz kicsiholni a dobból és magadból, alkalmanként egy-egy negyedórát biztosan eltöltesz majd a komfortfokozat javításával. Nálam a függőtamok (felső és középső tam) kábé 30 százalékos szöget zárnak be a vízszintessel, a pergő kávája pedig a felső taméhoz ér hozzá. A lényeg, hogy neked jó legyen. Kritikus és időigényes szokott lenni a pergő és a lábcin közötti optimális magasságbeli különbség finomhangolása. De nem szabad elfeledkezni például a lábgép rugójának nagyobb sebesség elérése után rendszeres programot jelentő feszítéséről/lazításáról sem.

A magam részéről én a dobtanárom véleményét is kikértem a beállításkor, már csak azért is, mert ha túl nagy a dobiskola valamint a saját cuccom közötti különbség, a nagy magányomban kigyakorolt feladatok egész egyszerűen nem működnek egy totál más beállítású dobon. De ezek a különbségek se a tanulás elkezdésétől számított első félévben - vagy még inkább az első évben - érdekesek, hanem mondjuk akkor, amikor elkezdesz "közlekedni" a tamokon. Egyszóval: a kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg dobtanárát. (Folyt. köv.)

6 komment

Címkék: dob beállítás kezdőknek balkezes jobbkezes vezető kéz dobolás kezdőknek

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr931232177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legendary 2009.07.08. 11:12:07

mindig is a jobb kezemet éreztem a domináns kéznek, pedig ha összekulcsolom a kezem, akkor a bal hüvelykujjam kerül felülre...

jobbkezes cuccon játszom, még belegondolni is rossz, hogy milyen lehet balkezes cuccon játszani. pedig szoktam a tamokon "közlekedni" :D

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2009.07.08. 11:31:39

@legendary: Üdvözlet a fedélzeten! Azért jó, hogy kommentelsz, mert lehet, hogy ez a hüvelykujjas történet másoknál sem működik. Legalább árnyaljuk a képet. Távolról sem aranyszabályról van szó, nálam működik. Ebből persze túl sok következtetést nem lehet levonni. :)

parajos tank 2009.07.08. 12:55:33

Nemtom....nekem is a bal hüvelykujjam kerül felülre, mégis egyértelműen a jobb kezem az "erősebb".
Levonom a tanulságot: ez hülyeség, vagy szándékosan a jobb kezemet erősítették a szüleim gyerekkoromban és ezért nem lettem jó dobos, csak ilyen kis szar.
Na majd megkérdezem őket, csak nehogy családírtás legyen belőle :)

Egyébként egy szint után úgyis arra törexik az ember, hogy a két kezét egyenrangúként tudja használni.

A cucc beállítgatása jó játék. Nálam nagyon sokáig változott, sőt néha még így száz év után is változtatok picit. Most éppen minden majdnem vízszintesen és nagyon alacsonyan van. De ez biztos azért alakult így, mert már a karjaimat emelni is lusta vagyok :D

vasziljevics 2009.07.08. 22:57:41

hát nekem is a bal hüvelykujjam van felül, pedig... ahogy tank mondja, ez marhaság :)

beállításról: képzeld el a helyzetet, hogy bérelt temrembe jársz, és a helyi cuccon játszol. minden próba elején be kell lőnöd magadnak a cuccot, mert persze az előtted levő TELJESEN máshogy játszott rajta - és egy idő után már nem is leszel annyira hráklis a részletekre :) nagyjából a helyén legyen minden, oszt jónapot. meg persze az állítgatás is egyre nagyobb hatásfokkal működik :)

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2009.07.09. 09:14:06

Senki többet? :)
Akkor hivatalosan deklarálom, hogy a posztban adott tipp a bal- vagy jobbkezesség megállapítására: Marhaság. (Vagy ha mégse az, és legendary, vasziljevics valamint parajos tank olvtársaink balkezes cuccon nyomulnának, már rég komoly konkurenciát jelentenének Steve Gaddnek. Persze, lehet, hogy amúgyis ez a helyzet. De akkor meg az a különösen érdekes kérdés, hogy hol tartanának balkezesen.) :)

divatmotoros · http://divatmotoros.blog.hu 2009.11.09. 12:03:18

@blogout: snowboard oktatás előtt szoktak csinálni egy másmilyen tesztet, igaz az a jobb- vagy ballábasság eldöntésére szolgál. Váratlanul (finoman, hogy azért ne essen pofára) meg kell lökni az alanyt és amelyik lábával előre lép, az az ügyesebb. A hüvelykujjszabályhoz hasonlóan talán ez is működhet, vagy pont annyira nem. :)))
Egyébként én általában próbálgatom a gyakorlatokat mindkét kézzel és bár a jobb érezhezően ügyesebb, azért az se baj, ha fejlesztjük a bal (sutább) kezet is.
süti beállítások módosítása