HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Coming out

2008.11.19. 09:14 :: blogout

Igen, elhatároztam, hogy a nyilvánosság elé lépek. Viszont nem a szexuális identitásomat, esetleges kisebbséghez tartozásomat szeretném a közönséggel megosztani: a triolák gyakorlásáról van csupán szó. A mellékelt klip tegnap készült a cégtől kölcsönvett kamera és egy állványként használt törött dobszék segítségével 80 bpm-en. Helyszín: a zajkeltető.

A triola magyarul azt jelenti, hogy a metronóm minden egyes pittyére jut egy ütés, ezt azonban a négynegyedes tizenhatodokkal ellentétben nem három, csak két hang követi. Az összesen három hangnak időben egyenlő "távolságra", szépen elosztva kell(ene) egymástól lennie.

A videón két ütem folyton ismétlődik: az első ütemben a triolák mindegyike reményeim szerint hallható - és látható - a kísérőtányéron, azonban első és utolsó hangjaik a lábdobon, vagy a pergőn is megszólalnak. A második ütem annyiban változik, hogy a középső hang helyén a kísérőtányéron is szünet van. Legalábbis, ez volt a szándékom.

Minden, az előbb leírt dupla ütem után egy ütemnyi kalandozás jön a dobokon. Az elsőnél két triola a pergőn, újabb kettő a felső tamon, a másodiknál az első triola a felső tamon kezdődik, a harmadik triola pedig az állótamon, a többi hang a pergődobra kerül. A harmadik esetben az első és a harmadik triola a pergődobon, a második és a negyedik triola pedig a felsőtamon "játszódik". A negyediknél az első triola az állótamon, a második a pergőn, a harmadik a felső tamon, a negyedik ismét csak a pergőn hallható. Az ötödik gyakorlattól kezdve pedig egyszerűbb leírni a gyakorlatokat, mint körülírni. (A könnyebb áttekinthetőség kedvéért a tamokat rövidítettem, az állótam á.tam, a középsőtam k.tam, a felsőtam pedig f.tam lett.) Íme:

pergő-pergő-fel.tam, f.tam-á.tam-á.tam, pergő-pergő-f.tam, f.tam-á.tam-á.tam

á.tam-pergő-pergő, f.tam-pergő-pergő, á.tam-pergő-pergő, f.tam-pergő-pergő

pergő-pergő-pergő, pergő-f.tam-f.tam, pergő-pergő-k.tam, k.tam-á.tam-á.tam

pergő-[szünet]-f.tam, [szünet]-pergő-pergő, á.tam-pergő-pergő, f.tam-pergő-pergő

pergő-pergő-pergő, pergő-pergő-pergő, f.tam-[szünet]-k.tam, [szünet]-á.tam-[szünet]

pergő-pergő-lábdob, f.tam-f.tam-lábdob, k.tam-k.tam-lábdob, á.tam-á.tam-lábdob

á.tam-f.tam-lábdob, á.tam-f.tam-lábdob, á.tam-f.tam-lábdob, á.tam-f.tam-lábdob

pergő-f.tam-lábdob, á.tam-f.tam-lábdob, pergő-f.tam-lábdob, á.tam-f.tam-lábdob

Mondanom sem kell, hogy a szünetet tartalmazó gyakorlatok voltak számomra a legnehezebbek, az utolsó három pedig nagyon szokatlan, hiszen a lábdob nem a triola elejére, hanem a végére kerül. És, reményeim szerint, ugyenez a gyakorlatban, gyenge interpretálásomban így fest:

 

(Ezúton hívom fel mindenki figyelmét, hogy a látott videó nem oktatófilm, csak egy kezdő szárnypróbálgatásai.)

6 komment

Címkék: videó gyakorlás triola

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr2777267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parajos tank 2008.11.19. 10:39:23

pfujjj de utáltam én ezt :D dehát amit meg kell tenni, azt meg kell tenni :D

parajos tank 2008.11.19. 11:31:38

De a triola definíciója azért nagyon gáz :)

Attól, hogy csak két ütés követi az elsőt, attól még nem triola :) Lehetnek azok akár tizenhatodok is amikből "kifelejtesz" egyet.

Úgyhogy kiigazítok, bár nem hiszem, hogy jól meg tudnám fogalmazni :)

Triolát ugyebár az adott egységen belül (negyed, nyolcad, tizenhatod, akármi) egyforma "távolságra" levő három hang (vagy szünet :D) alkot.

Szemléltetés következik :D
x jelöli a megszólaltatott hango(ka)t illetve azok helyét :D

negyed:
x-----------

nyolcadok:
x-----x-----

triola:
x---x---x---

tizenhatodok:
x--x--x--x--

bedoboember 2008.11.19. 16:37:29

3/4-es ütem. Egy-két-hár, egy-két-hár. Ja :)
Mintha keringőznél. A cintányérok nem feszesek picit? :D Engedd őket lengeni. Mondjuk így halkabbak az igaz :)

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.11.19. 17:34:14

@ parajos tank
Jogos, tehát a mellékelt videón, amikor nem a tamokon próbálok közlekedni, a lábdobon és a pergőn, remélem, ez hallatszik:

x-------x---

A tizenhatodok, pedig nem árt, ha jól be vannak gyakorolva, mert, ahogy szemléltetted, elég közel vannak időben egymáshoz a triola és a tizenhatod
(x--------x--) utolsó hangjai. Még lehet velük problémám, persze, a felvétel se elsőre sikerült. :)
Mindenesetre, megpróbálom a bejegyzésben utólag korrigálni a dolgot. Köszi.

@ bedoboember
A kísérőcin feszes, valószínűleg nem is picit. Tényleg a halkabb felvétel volt a cél, mivel azért a kamera se stúdióminőséget produkál. Igaz, én se. :)

VulpesVulpes 2008.11.21. 09:45:48

tudod mit próbálj ki? én ezzel szoktam játszani, és nagyon élvezem. azt, hogy játszod a triolákat (mindegyik elején hangsúly), és ha 4/4-ben kezded, akkor az elsőre, ötödikre és kilencedikre helyezed a hangsúlyt, majd a lábdobon és pergőn behozol egy másik témát, mint ha 4/4ben lennél. ez kezdetben lehet a tuc tác tutu tác is. én ezekkel nagyon el tudok szórakozni. remek kis függetlenítési gyakorlat.
valahogy így:
Tri-o-la Tri-o-la Tri-o-la Tri-o-la

Tri-o-la tri-O-la tri-o-La tri-o-la

Tri-o-la tri-O-la tri-o-La tri-o-la Tri -o-la
ld per. ld ld

VulpesVulpes 2008.11.21. 09:46:26

ó bazz, összemosta az alsó sort. szal a hangsúlyok alá helyezed a lábdob pergőt értelemszerűen =)
süti beállítások módosítása