HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

A dobosok barátai

2008.11.12. 08:22 :: blogout

Két szitokszóval nem árt egy kezdő dobosnak tisztában lenni, mert a velük fémjelzett jelenséggel sűrűn találkozik majd: a proaktív és a retroaktív interferenciáról van szó. Az első azt jelenti, hogy egy régebben megtanult gyakorlat megzavarja az újabbak elsajátítását, a másik ennek épp a fordítottja: az újabb gyakorlat zavarja a korábban tanultak felidézését.

Tulajdonképpen, majdnem mindegy, melyik történik meg velünk, mindkettő nagyon frusztráló tud lenni. A jó hír, hogy a jelenségnek van ellenszere, mégpedig legalább kettő: az egyik a lassú sebességen gyakorlás, a másik a mérőütés.

Az elsőhöz nem sok magyarázatot kell fűzni: minél alaposabban begyakorolunk egy mozdulatsort kis sebességen, úgy csökken az esélye annak, hogy egy később megtanult tananyag belekontárkodik korábbi munkánkba. Ha mégis megtörténik ilyesmi, egy kicsit fel kell állni a dobtól, tartani egy pár perces szünetet, majd újra megpróbálni.

A mérőütés használatát kezdőknél nem feltétlenül szokták szorgalmazni, pedig jó dolog. Természetesen, nem akkor kell elsajátítani, amikor életünkben először ülünk a dob mögé. Még akkor se kell rögtön, ha a metronóm bejön a képbe, én a magam részéről úgy emlékszem, hogy pár hónap gyakorlás után kezdtem el tanulni a használatát. Mert mi is ez?

Balkezesek a jobb sarkukkal, jobbkezesek a ballal ütik a negyedeket. Tehát, minden negyednél saját magunk számára adunk egy hangtalan jelzést, ami elsősorban nekünk segít abban, hogy tartsuk a sebességet, és lehetőség szerint minél pontosabbak legyünk. Magyarán: ha a metronóm negyedenként "pittyeg", akkor minden egyes "pittynél" sarkunk is ráüt egyet a lábcin-pedálra. Lábunk ugyanis eközben a pedálon marad, legalábbis, így érdemes a mérőütést megtanulni.

Hogy jön ez ide? A mérőütés nem csak a negyedeket jelzi számunkra, hanem azt is, ha valami nem megy: ha a mérőütés nem pontosan a negyed helyére esik, vagy a kelleténél többször adunk mérőütést, érdemes a sebességet addig csökkenteni, amíg minden a helyére nem kerül. Ne ijedjünk meg, ha ez csak 40 bpm-nél valósul meg: ha csak így megy, innen kell kezdeni a mozdulatok begyakorlását. Ez nem ciki, legfeljebb csak jól előkészítjük agyunkat a nagyobb sebességre. (60 bpm-nél gyorsabban viszont nem szoktam kezdeni egy új gyakorlatot, leggyakrabban 50-en, de a triolák esetében negyvenre is lementem.)

Ti hogy csináljátok?

3 komment

Címkék: metronóm mérőütés alacsony sebesség

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr94764662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parajos tank 2008.11.12. 10:14:46

hihi....első vizsgám után a két tanár beszélget:
- Ok, Egyértelmű, hogy mehet tovább a gyerek, Csak nem értem, mit kalimpál a lábával.
- Nem kalimpál, az mérő ütés.
- Na jó jó, De akkor vagy legyen mérőütés vagy ne legyen.
- Nem mindegy? Az a lényeg, hogy jól érezze magát :D

Nos azóta is hol kalimpálok, hol nem...és ezúton üzenem, hogy nem mérűötés, csak szeretek néha többet mozogni a kelleténél :D vagy egyszerűen csak kipróbálni, hogy mi lenne, ha....

Egyébként a ritmusgyakorlatokat érdemes (vagy érdekes?), úgy gyakorolni, hogy jobb, bal vagy akár váltott lábbal (ne adj' Isten papa-mama) hozod alatta a negyedeket/nyolcadokat

bedoboember 2008.11.12. 10:30:03

papa-mama LOL dobosszleng? :)

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.11.12. 10:54:30

@ parajos tank
Sokszor az enyém is kalimpálás. De egyetértünk: dobolni jó. És ez a lényegen semmit nem változtat.

@ bedoboember
Olyasféle. Kéz-, illetve lábgyakorlatokat jelent. :) Jó, hogy mondtad, mert az alacsony sebességen nagyon hasznos, ha ilyesmiket mormogsz magadban: minden szótag egy ütésnek felel meg. A triolánál például egyenként, kettőnként, hármanként, négyenként, a tizenhatodnál egyesével, kettesével, hármasával, négyesével használatos, de - nem sznobságból - én az angolt tanultam meg, jórészt azért, mivel a neten ilyen gyakorlóanyagokat találtam azelőtt, hogy tanárhoz jártam volna. :)
süti beállítások módosítása