HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

A siketnéma dobos

2008.10.09. 09:38 :: blogout

Az extrém sportok - a dobolást leszámítva - nem kifejezetten érdekelnek. Pontosabban, ez így, ebben a formában nem igaz. Bizonyosan tudom magamról, hogy a rémülettől még azelőtt szörnyethalnék, mielőtt egyáltalán kiderülhetne: a gumikötél bungee jumping esetén tényleg megállít még a becsapódás előtt, illetve, az ejtőernyő úgyis kinyílik mielőtt kráter jelezné földet érésem helyét, meg ilyenek. Talán ennek kompenzálására néhanapján extrém ötletekkel állok elő: a siketnémák ritmusérzéke például kifejezetten ilyen.

Az ötlet onnan jött, hogy félévig Stockholmban voltam, ahol pár hónapig viszonylagos rendszerességgel felkerestem egy helyi siketnéma-iskolát. A látogatásnak sok tanulsága is lehetne, egy dobos fórumon a legfigyelemreméltóbb a gyerekek jelentkezése volt. Ami az asztal ütögetésével történik arrafelé. Ez pedig több mint furcsa.

A siketnémák siketsége eredményezi a némaságukat, ugyanis az általuk artikulált hangokról nincs visszajelzésük - tudniillik, nem hallják azokat. Tehát, a hangképzésük hiába van rendben, nem akarnak gügyögni, ezt követően pedig beszélni se. Mert minek.

Namármost, gondolhatnánk, hogy egy siketnéma iskolában - a hallókéhoz hasonlóan - a közlési szándékot sima kézfeltartással jelzik, hiszen semmit se hallanak. Az se igazán mondható el, hogy megtanulták volna az esetenként halló, vagy nagyothalló tanárok figyelmét így felhívni, hiszen az általam látogatott osztályban a tanár is siket volt. Ennek ellenére gyakori volt az asztalütögetés.

A magam részéről arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy milyen a született siketek ritmusérzéke, egyáltalán, van-e nekik olyan. Sejtésem szerint van. Ha ez igaz, a ritmusérzék nem egy tanult valami, hanem bele van építve, kódolva az emberbe, valahogy úgy, mint a szívritmus. Egyszerűen ott van, és kész.

Ami ebből adódik az, hogy bizonyos hangok - gondolom, leginkább a mélyek, tehát a tamok, a lábdob - által keltett rezgésre érzékenyek: nem hallják ugyan, de érzik. Tehát, a zene - ezen belül különösen a zene ritmusa - hat rájuk.

A dob ezért különösen alkalmas lehet a zene siketnémák részére történő közvetítésére, vagy leképezésére. Vagy, a dob maga a zene számukra. Sőt, adott esetben talán az se kizárt, hogy létezhet siketnéma dobos, aki mondjuk csak más dobosokkal lép fel: miért tűnik olyan elképzelhetetlennek egy cinek és pergő nélküli cucc? Vagy lehet, hogy csak a halló dobosok számára az?

15 komment

Címkék: dob siketnéma

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr5704617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Tamás · http://sonordrummer 2008.10.09. 13:20:52

Elgurult a gyógyszered ?

Hix__ · http://hix--.blog.hu 2008.10.09. 13:35:59

Hát persze. Nem a véletlen műve, hogy sokan szeretik a "tucc-tucc", tehát 4/4-es zenéket. Ez mindenkiben benne van. Csak sajnos az egyszerűbb fajtájú emberkékkel emiatt bármit meg lehet etetni, ami 4/4. Például a lakodalmas/mulatós zenék bűn rosszak, vagy MC Hawer, meg a Tekknó, meg sorolhatnám a végtelenségig. A ritmust ismerjük ősidők óta. Aki meg primitív maradt, annak elég hozzá a primitív körítés is (a primitív és a minimalizmus nem szinonimái egymásnak).

Patkany 2008.10.09. 14:33:00

Tessék megnézeni az Nesze neked, Pete Tong című remek filmet. Bár a valóságtartalma nem biztos hogy 100%, nagyon érdekes pont ebből a szempontból.

Kilgore Trout 2008.10.09. 14:47:12

Halló,
Annak idején a 80-as évek eleje körül, volt egy magyar film, Eszkimó asszony fázik címmel. Lukács Andor volt az egyik főszereplő, és süketnémát játszott benne, és bizony, hogy dobolt is rendesen a filmben.

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.09. 15:03:30

@ Patkany, Kilgore Trout

Hmm, lehet, hogy rovatot indítunk a témában? :) Köszönöm az ötleteket, hiába sok hiányosságot kell még bepótolnom. És ezek szerint nem csak a dobon.

gaál nóra 2008.10.09. 15:25:47

Az köztudott, hogy az emberi test érzékeli az úgynevezett infra-hangokat, és érzelmi reakciót vált ki. ezt használják az elefántok és a tigrisek is. ebből kiindulva a siketek is érezhetik a hangokat, ritmust. szerintem.

Barbara 2008.10.09. 15:51:54

szia,
lehet h. extrémnek hangzik, de a siketek is járnak partikra, legalábbis tőlünk nyugatabbra. Ugyanis a mélyeket nemcsak a fülünkön keresztül érzékeljük... Ebben a témában ajánlom még Signmark weboldalát, aki egy finn siket rapper, halló zenéstársakkal. Elég cool. www.signmark.biz

nokedli 2008.10.09. 16:05:23

Érdekes felvetés, valóban lehet rajta gondolkodni.

Bár jómagam szoktam mondogatni, nehogy úgy járjunk, mint a Nagy Bölcsek, akik napokig tanácskoztak, hogy vajon hány lába van a póknak, míg az egyikük felajánlotta, hogy esetleg nézzék meg a pókot.

Úgy gondolom, hogy mivel a szívünk ritmikus dobbanása állandóan ad egy ütemet, - amit bárki érezhet -, ha akarjuk, ha nem, mindenképpen belénk rögzül, lehet, hogy még születésünk előtt.

Az ütem tartása nem lehet probléma senki számára, ezt én inkább koncentráció és odafigyelés problémakörébe raknám. Viszont ugyanúgy, mint a nemlátó embereknél (ha születéstől fogva nemlátó) a világ és a színek elképzelése, a siketek számára nagyon nehéz lehet, - ha egyátalán ez lehetséges - a zenének és a harmóniának az elképzelése.

Ennél fogva, a ritmus és az ütem technikailag tartható, "eljátszható" bárki számára, de egy siket embernek a zene átélése mást jelenthet.

gukkk 2008.10.09. 16:16:25

Én meg egy vak lányt próbáltam dobolni tanítani...hát az sem egyszerű dolog.

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.09. 16:35:53

@ Gaál Nóra, Barbara
Valami ilyesmiből indultam ki én is. A signmark-ot még nem tudtam megnézni alaposan, de ha lesz egy kis időm, feltétlenül megteszem. Köszi.
@ nokedli
A pókot én magam is meg szeretném nézni, erről szívesen elbeszélgetnék egy siketnéma emberrel.
A szívritmus szerintem is jó kiindulópont, de általában azt írják erről, hogy a méhen belüli élet során a magzat által hallott anyai szívhang a meghatározó: például, születés után a 70-es pulzus (70-es bpm :) a legmegnyugtatóbb az újszülött számára, minél gyorsabb, annál nyugtalanabb lesz a poronty. A vonatkozó kísérletet egyébként, ha jól emlékszem valamivel 100 felett meg is kellett szakítani, annyira megviselte a gyerekeket. Más kérdés, hogy újszülött siketnémákon ezt a kísérlet nyilván nem hanggal kellene megismételni. Viszont az is egyértelmű, hogy ők nem hallhatták anyjuk szívhangját.
@ gukkk
Azért a Te tapasztalataid kifejezetten érdekesnek tűnnek a vak lánnyal, nincs kedved beszélni róla? De tényleg.

szikriszt péter · http://www.rialtorendezveny.hu 2008.10.09. 16:56:49

Azon lelkes lemezlovasok egyike vagyok akik imádták a Nesze, neked Pete Tong c filmet. Idén novemberben lesz szerencsém másodszorra siketnéma gyerekeknek diszkót szervezni a szegedi siketek iskolájába. Nekem személy szerint nagyon megható volt ahogy jól érezték megukat ezek a roppant intelligens emberek egy olyan közegben ami számukra nem mindennapi. Tíz éve pörgetek lemezeket halló embereknek, mégis úgy gondolom számomra ez volt a szakma egyik csúcsa. Idén novemberben még jobban elvarázsoljuk őket komoly látvánnyal, mert ők voltak életem leghálásabb közönsége. Egyszerűen látszott rajtuk.

Uglee · http://uglee.freeblog.hu 2008.10.09. 20:13:35

Nah.
Volt egy film, ahol süket dobos volt, meg a végén meg is ölte a másik főszereplőt, pontosabban még az elején, de nem is ez a lényeg, hanem hogy kiráz a hideg, ha a süketeket siketeknek hívják. Biztosan szociálisan érzéketlen vagyok, de engem mindig zavart, ha egy jelenséget valaki azonnal átoknak vélelmez (vakság, süketség, bénaság), ezért "féltésből", ami igazából sajnálat, megpróbál olyan szavakat használni, amik éppolyan egyértelműen lefestik eme jelenséget, ám legalább egy nagy lapát körmönfont homokbuzi álszentség is van benne.
A vak vak. Nem pedig "nemlátó". A süket is süket. És jöhetnek nekem azzal, hogy mert a süket az azt is jelenti, hogy hülye, de ez annyira szánalmas magyarázat, hogy a pofám leszakad. Magyarban minden jelent mindent.
Hanem: jó ez a blog, felvet, taglal, csak nem tudom, mi a jóistent keresett kint az Index címlapon. De amúgy mindent bele, dumálj ki mindent, a dobverőket, pedálokat, bőröket, cineket, állványokat, karámokat, ezek összehasonlítását, a bőrkeményedéseket, vízhólyagokat, vérhólyagokat, ínhüvelygyulladást, gerincbántalmakat, izzadást, színpadot, zenekari próbákat, koncerteket, az alkohol hatását a ritmusérzékre, kinek milyen cipő ajánlott, miért dobol Paul mcCartney mögött a vérprofi kövér néger mezítláb, a másfél kilowattos PAR lámpák hatásáról 1 méterről, a "dobos-zenész" viszonyról, miért bunkók a dobosok, miért nem bunkók a dobosok, ütéstechnikákat, fogásokat, dobverőfajtákat, extra kiegészítőket, dobszőnyegeket, házilag barkácsolt dobokat, custom dobszerkók létjogosultságát, meg hogy egyáltalán miért is jó ez az egész, mert a nem-dobosok egy része nem tudja, meg persze ki az ország legjobb dobosa (és miért Borlai Gergő, és miért nem), lehet-e egy világhírű zenekar dobosa világhírű "zenész-frontember" és ha igen, akkor miért (Dave Grohl, Phil collins, etc.), meg egyáltalán miért olyan a dobosok megbecsülése a zenészek között, amilyen, meg hogy egyébként mennyire szar már az, amikor valami nem jön ki a dobon, mert mindketten tudjuk (én és a dob), hogy a testem képes lenne rá, sebességben meg erőben is, csak az agyam nem képes kiosztani a parancsot, mi a jobb, a 4/4 vagy a prímszámokkal való operálás, miért jó akkor is thrashmetalt dobolni, ha amúgy nem szereted azt a stílust, meg hogy ki volt az az idióta, aki kitalálta, hogy darálós duplázás, meg hogy egyébként is ki találta ki azt, hogy minél gyorsabban kell dobolni, amikor meg nem is, arról, hogy a dobosok 90%-a miért kezdi el simogatni a pergőt rendes ütés helyett, amikor duplájára vált a tempó, szóval ja, a dobolásról.
Csak mert szívesen olvasok róla.
Ja, ha már úgyis antiszoc vagyok, most eszembe jutott, hogy azért jó a vak dobosnak, mert braille-írással tud dobtabot tenni puskának a dobverőjére, és nem veszi észre senki.

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.10. 11:13:07

@ uglee
Nem antiszoc vagy, hanem antipíszí: nem hagyod, hogy ezt a felületet is áthassa politikai korrektség. Ezért persze, messzemenőkig köszönet jár Neked. :D Arra a kérdésre nem tudom a választ, hogy mit keresett a bejegyzés az index címlapján, számomra is rejtély.
A blog célja, hogy dobolni tanulók számára megkíséreljen elmondani alapdolgokat, mivel a szerző - én - se távolodott el túl messzire a nullkilométertől. Viszont nem is tegnap kezdtem, és annyit tudok, mik azok a kérdések, amelyek a tanulás során bennem felmerültek. Ezeket írom ki magamból. Ha ez másoknak segít, örülök. Ha mindenkinek közömbös a téma, akkor meg tök mindegy, annyi szemét van már úgyis a neten: eggyel több már nem oszt, nem szoroz. :)
A kitartásod, az általad felvetett ötletek, témák hosszú sora méltányolandó, foglalkoznék is vele szívesen, feltéve, ha majd egy részükről tudni fogom, hogy mit jelentenek. Mert alapjáraton nem egyértelmű. Na, ezért van ez a blog. :)

Piro 2008.10.14. 13:26:28

Uglee: pont az elozoleg emlitett filmrol beszelsz. A cime: Eszkimo asszony fazik, rend. Xantus Janos, a zenejet a nyolcvanas evek legendas alternativ zenekara a Trabant irta es jatsza (a noi foszereplo is a Trabant enekesnoje, Mehesi Marietta).
Egyebkent lehet, hogy zavar, de a siket akkor is egy teljesen helyes magyar szo, a suketnemak rovid megnevezesere hasznaljak, megkulonboztetendo oket a suketekrol (akik mar joval kesobb vesztettek el a hallasuket, igy kepesek tagoltan beszelni).
süti beállítások módosítása