HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Hátrányos helyzetű (?) dobosok

2009.03.11. 11:54 :: blogout

Egy helyben énekel, amikor egy fehér inges pali egyszer csak odajön hozzá, karon fogja, és felkíséri a színpad hátulján található pódiumhoz. Ott van ugyanis a dob. Ez történik utána:

 

Ének, szintetizátor, zongora, harmonika, dob, basszusgitár - nem feltétlenül időrendi sorrendben. Ez Stevie Wonder hangszertudásának rövid, teljesség igénye nélkül készült felsorolása.

Gyerekkorában templomi kórusban énekelt, majd autodidaktaként tanult meg harmonikázni és dobolni, mindkét hangszeren 10 éves korában már mesteri szinten tudott játszani. Stevie 13 éves korában robbant be a köztudatba "Fingertips" c. slágerével, ami megjárta az amerikai pop és R&B slágerlisták csúcsát is. A sikersztori lehet, hogy genetikailag öröklődik: 2006-ban négyéves fia kísérte dobon nem jelentéktelenebb eseményen, mint a Super Bowl XL megnyitóján, amelyen számos slágert énekelt el.

Mindehhez annyit feltétlenül hozzá kell tenni, hogy Stevie születése óta vak. Bár tudjuk, hogy a vakoknak a megmaradt érzékszerveik - mint például a hallás - az átlagemberéhez képest jóval fejlettebbek, többségük mégse játszik hangszeren, semmiképp se úgy, ahogy Stevie teszi. Ő azonban nem csupán vak, hanem zseni.

Lehet is tőle tanulni. Kezdőként annyi mindenképp figyelemreméltó, hogy betonbiztonsággal találja el a dobokat. (Természetesen, nem csak ennyi említésre méltó munkásságából.) Korábban már többször szó volt arról a blogon, hogy a gumilap mindennapos használata nélkülözhetetlen eleme a dobtanulásnak, de természetesen nem válthatja ki a dobcuccot. Hiszen az is a tanulás szerves része, hogy megtanuljuk a dobok pontos helyét, a cájg egyfajta mentális térképét, ugyanis nagyobb sebességen, pláne koncerten nem sok idő van a kísérletezgetésre: ciki, ha az állótam mellett egyenes vonalú gyorsuló mozgással húz el a kezünk.

Mindez azonban távolról se egyik napról a másikra megy. Ha nem nézek oda, talán a felső - és esetleg a középső (?) tam - és a pergő között valamivel nagyobb biztonsággal tudok közlekedni - teszem mindezt mintegy másfél év tanulás után.

3 komment

Címkék: dob stevie wonder vak dobos tamok

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr10995664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasziljevics 2009.03.11. 17:52:40

na, nem hagyom abba.

vakon játszani gyakorlásnak sem utolsó. mink a próbaterembe szoktunk néha (egymás bosszantására persze) olyant tenni, hogy a szám közepén valaki hirtelen felindulásból lekapcsolja a villanyt. olyankor pár ütemig kissé zötyög a nóta, de aztán egészen belerázódik az ember. pl másfél óra után én már sötétben is 95%-os mutatóval eltalálom, amit kell :) mondjuk a gitárszólók érdekesre szoktak sikeredni ilyenkor, de az már legyen az ő bajuk :)

stevie meg egy állat. nem kicsit. riszpekt.

parajos tank 2009.03.12. 11:40:02

Hát igen....ettől az embertől elvett valamit az Isten, ami minden egészséges embernek természetes, de adott neki egy olyan ajándékot, amit nagyon kevés ember tudhat magáénak.

MCock 2009.03.26. 22:20:22

A "Beszarás...!" kifejezést asszem erre tartogattam...
süti beállítások módosítása