HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Walter, a frank punkzenész

2008.10.15. 06:48 :: blogout

Stolzingi Walter, a frank lovag tulajdonképpen egy nő miatt akar csak nürnbergi mesterdalnok lenni, ez azonban egy jelentős akadályba ütközik: másképp zenél, mint azok, akik végül döntenek arról, ki lehet mesterdalnok. Végül, persze, némi kompromisszum árán, de hepiend a történet vége. Az ezzel járó magas kitüntetésre, medálra és a hozzá kapcsolódó társadalmi konvencióra pedig szarik magasból.

A nürnbergi mesterdalnokok c. operájában Walter példáján keresztül Richard Wagner már a 19. században megvillantotta a punk életérzést, azzal, hogy görbe tükröt tartott magának és másoknak. Mert kezdetben csak mások voltak: zenéjét saját korában rengetegen botrányosnak tartották, de rendelkezett azzal a karakteres tulajdonsággal, hogy közömbös senki nem maradt, aki hallotta őt: csak nagyon szeretni vagy nagyon utálni lehetett. Wagner ugyanis leszámolt a lírai operával - azzal, ami szinte egyeduralkodó volt egészen az ő megérkezéséig.

Neve a komolyzenében kábé annyit tesz, mint Johnny Rotten neve a könnyűzenében: lázadás. Tény, hogy sem Waltert, sem Wagnert nem könnyű a színpadra képzelni, amint Union Jack-mintás alsóneműben rohangálnak, ahogy ezt Rotten az idei Szigeten tette. Ennek egyik oka, hogy egyikük sem brit, a másik pedig a kor, amiben éltek.

Mert nem lehet évszázadokkal előre lázadni valami ellen. Más kérdés, persze, hogy az utókor mindig megpróbál a múltból előkurkászni valami intellektuális vakarászásra különösen ingerlő fülzsírt, meg valakit, akit aztán ideológiába lehet öltöztetni, és sárga ujjheggyel büszkén rámutatni: na lám, a kis huncut, már ő is így gondolta.

Wagner és Rotten is a maga korában kedvére lázadhatott, de ennek ellenére Wagnert mégis a német romantika oszlopos képviselőjének tartják: ő ugyanis Walterrel egy dörgedelmes vízióban a német egység felbomlását láttatja, aki ettől úgy megilletődik, hogy az opera legvégén ijedtében mégiscsak elfogadja a medált.

Az utóbbit pedig minek tartják?... Nem írom le, megítélése folyamatosan változik, köszönhetően például az ő arcával fémjelzett, és nemrég megjelent vajkrémreklámnak. Mindez szerencsére azt jelenti, hogy még köztünk van.

12 komment

Címkék: sex pistols johnny rotten stolzingi walter richard wagner

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr86714702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m 2008.10.15. 09:42:28

Wagner volt az első közszereplő, aki nyíltan antiszemita gondolatokat fogalmazott meg, ezért is volt Hitler kedvenc zeneszerzője, ám azt elnézte neki, hogy nem épp a lányokat szerette.

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.15. 09:51:27

@ rendezvényszervező
Ezzel én is így vagyok.

@ m
Nono, biztos, hogy hallgattál már Wagner? Nekem is az egyik kedvenc zeneszerzőm, mégse akarok világuralomra törni. Nem mellesleg, azt se kéne elfelejteni, hogy Wagner 1883-ban halt meg. Hitler 1889-ben született. Csak ennyi.

brainstorm 2008.10.15. 10:09:43

hanyas voltál te fogalmazásból, hm? :)

"...ennek ellenére előbbit ettől még..."?! égnek áll a hajam ennyi e-betűs nevmestől - bocs, névmástól :)

másik kedvencem kicsit odébb a "Wagner Walterrel ugyanis egy dörgedelmes vízióban a német egység felbomlását láttatja" - és ki a rák volt az a Wagner Walter? közbeékeléssel (pl '...Wagner ugyanis, egy dörgedelmes vízióban, a német egység felbomlását láttatja Walterrel...') kicsit érthetőbben fejezheted ki magad

amúgy elképzeltem az öreg Wagnert, amint összebiztostűzött farmerben, szakadt bőrdzsekiben, lila tarajjal, che guevara-s pólóban leül zenét szerezni - háááát... legalább jól indult a napom :)

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.15. 11:03:56

@ brainstorm
Viszonylag kevés írásos emlékem maradt fogalmazási tevékenységem értékeléséről. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy egyedül matekból buktam meg egyszer, de nem évismétlésre. :)
Köszi, az észrevételeid, kijavítottam a posztot, vagy ez már nem ér?
Örülük, hogy Te is vizuális vagy. :)

Susybaby 2008.10.15. 11:49:21

Várjátok ki a végét. Lehet hogy 100 év múlva az látjuk majd a túlvilágról, hogy Johnny Rotten szerzeményeit adják majd elő a koncerttermekben, és minden létező hangszeren oktatják majd őket a zeneiskolákban. :-)

Susybaby · http://www.szerelemblog.blog.hu 2008.10.15. 11:51:03

De az is lehet, hogy Wagnerre már senki sem fog emlékezni. Egyébként ez a párhuzam + punk életérzés Wagner-nél szakdolgozattémának sem rossz.

m 2008.10.15. 15:26:30

nem értem, hogy jön össze Wagner elhalálozásának ideje és Hitler születési éve?
Te is hallgathatsz Wagnert, pedig aztán ma már tök régen halott.
Arra meg, hogy: "Nono, biztos, hogy hallgattál már Wagner?" csak annyit tudok válaszolni, hogy igen. Valamint még hozzáfűznék annyit, hogy ezt megint nem értem:) ugyanis mi köze a zenéjének a nézeteihez? Mármint nem a műveiben zsidózott, hanem másik papírokon, amiken nem voltak hangjegyek.

m 2008.10.15. 15:29:16

ja, és félre ne érts, nem kötekedni jöttem, vagy ilyenek, hanem ha már:
" rendezvényszervező · www.horizontiroda.hu 2008.10.15. 09:29:04
Köszi blogout! Mindig tanul az ember! :)


blogout 2008.10.15. 09:51:27
@ rendezvényszervező
Ezzel én is így vagyok."

akkor én is hozzá tettem egy kis információ csomagot.

egyébként örülök ennek a blognak.

blogout · http://oldalaseletreceptek.blog.hu 2008.10.15. 15:56:53

@ m
Szó nincs róla, hogy Hitler nem hallgathatott Wagnert, és ennek következtében nem szerethette. Valószínűleg az "ám azt elnézte neki, hogy nem a lányokat szerette" mondatrész volt a hozzászólásodban, ami azt az érzést váltotta ki bennem első olvasatra, hogy esetleg kortársnak gondolod őket. Meg hát aztán ott volt Cosima is, bár ez önmagában tényleg nem zárja ki a "másság" lehetőségét.
Annak csak örülni tudok, hogy hallgattál már/hallgatsz Wagnert. A poszt alapvetően a Nürnbergi mesterdalnokokra épül, amiben vannak hangjegyek. De már konkrétan hallottam olyat, hogy valaki erről az operáról bizonygatta, hogy a németek felsőbbrendűségét mutatja be. Tény, hogy most is tapasztalható némi feszengés a nézőtéren az opera végefelé, de talán nem több, mint amennyi egy németben lenne, ha a magyar Bánk bánt követné szóról-szóra. (OK, ez utóbbi lehet, hogy túlzás a két nemzet történelmi múltját szemlélve.)
Amit írtál, egyáltalán nem vettem kötekedésnek, ez a véleményed, amit köszönök, hogy megosztottál velem/velünk. Egyébként én is örülök ennek a blognak, és remélem, visszalátogatsz majd. :)

m 2008.10.15. 17:48:42

akartam még beleokoskodni a kick the drum posztba, a százalékos résznél, de láttam, már megtették előttem.:)
igazából Wagner antiszemitizmusa szerintem abból származtatható, hogy nem igazán szerette az uzsorásait, akik elől bújkálnia kellett.

„Társadalmi evolúciónk ama fordulópontjától kezdve, mikor a pénz egyre kevésbé palástolt módon a nemesség virtuális szerepébe emelkedett, a zsidók – akiknek a tényleges munka nélküli pénzcsinálás, vagyis az uzsora maradt az egyetlen foglalatosságuk – (…) nem tagadhatták meg többé az új társadalom elismerését, amelyhez semmi másra, csupán aranyra volt szükség, amit magukkal hoztak a zsebeikben. (…) Egyvalamiben biztos vagyok: az a befolyás, amit a zsidók mentális életünkre gyakorolnak, legmagasabb kultúrairányaink eltérítésében és meghamisításában jelentkezik. Noha kultúránk bukását csak az akadályozhatja meg, ha erőszakkal kiközösítjük a romboló idegen elemet, képtelen vagyok dönteni, mivel ez olyan erőket követelne meg, amelyek létezéséről nincs tudomásom. (…) Abba a helyzetbe kényszerültünk, hogy a zsidóktól való szabadulásunkért kell küzdenünk. (…) Gondolják el, hogy egyetlen módszer létezik az önöket terhelő átok leküzdésére: Ahasvérus megváltása – a legyőzés!”

– Richard Wagner: A zsidóság a zenében (részletek)

forrás: wikipedia.

VulpesVulpes 2008.10.15. 20:19:43

m tudomására hoznám, hogy Wagner felesége bizony Liszt Ferenc lánya, Cosima volt. talán mégis a nunira bukott inkább, mint a fütyire =)
süti beállítások módosítása