HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

Tragédiába torkollott a tizenhatodok szemléltetése

2008.10.10. 10:17 :: blogout

Szívritmusról "A siketnéma dobos" c. korábbi bejegyzésben már volt szó az egyik kommentelőnek hála, ez adta az ötletet, hogy bizonyos zenei szitokszavakat tisztázzunk. Kezdő vagyok a "szakmában", ezért/ennek ellenére (a nem kívánt rész törlendő) talán le tudom írni egyszerűen, mi is az a negyed, nyolcad, tizenhatod. Legalábbis, megpróbálom leírni úgy, ahogy én felfogtam. Vigyázat, a szemléltetés tragédiába torkollik!

Mert vegyük a szívritmust. Nyugalmi állapotban az ember szíve percenként mintegy 70-et ver - legalábbis, ez rémlik a biológiaórákról. Hogy jön ez ide? Ha zenei nyelven szeretnénk kifejezni ezt a sebességet - és miért ne tennénk, ha már ez a bejegyzés célja -, akkor azt mondhatjuk, hogy szívünk 70 bpm-en dobol. A bpm - beat-per-minute - ugyanis a percenkénti ütésszámot jelenti. Most mindenki gondoljon valakire, akit nagyon nem szeret. Ha megvan, folytathatod az olvasást:

Emberünkre most egy speciális EKG-gépet csatolunk, ami csak a nyugalmi állapot percenkénti 70 ütését jelzi: percenként 70 pittyet hallunk még akkor is, ha a 70-es pulzusszám történetesen a duplájára, 140-re szökik. Márpedig most ez következik. (Ez a percenkénti 70 pitty példánkban 70 negyednek felel meg. Egyszerű: minden pitty egy negyedet jelent.)

Kísérleti egyedünket tehát elkezdjük az általános iskola és a középiskola tornaóráin megismert legválogatottabb kínzásoknak alávetni, úgymint: lépcsőztetés, iskolakörök futtatása dobermannal a nyomában, satöbbi. Mindezt azzal az eltökélt szándékkal tesszük, hogy pulzusa percenként 140 legyen. (Ha normálisan működő EKG-nk lenne, akkor az 140 percenkénti ütést mérne, tehát 140 pittyet hallanánk. De nekünk nem ilyen van, hanem speciális, így továbbra is 70 pittyet hallunk.)

A változás annyi, hogy a percenként 70 pitty minden egyes pittye közé most egy újabb dobbanás kerül. Ez a újabb dobbanás pedig nem más, mint a nyolcad.

Emberünktől ezen a ponton illő érzékeny búcsút venni, mivel a tizenhatod szemléltetése következik, ami példánkban a biztos szívrohamot jelenti számára: hiába, az ürge nem bírta a lépcsőzést, evolúciósan kiszelektálódott, hogy még véletlenül se tudjon olyan utódokat létrehozni, akik élve képtelenek az alábbiak bemutatására.

Mert mi történik: a speciális EKG-nk továbbra is percenként hetvenszer pittyeg, azonban a lépcsőzés eredményeként a 70-es pulzusszám ennek már nem duplája, hanem négyszerese lett: percenként 280 dobbanás. Bpm = 280. Tehát, minden pittyre továbbra is jut egy dobbanás, de azon kívül még másik három is bejátszik: minden pitty négy ütést jelent.

Mi következik ebből azon kívül, hogy valakit öt percen belül sikerült eljuttatnunk a klinikai halál állapotába? Egyrészt az, hogy nem sikerült annyira egyszerűen leírni a dolgot, ahogy szerettem volna. Az n+1-edik átírás után azonban mégis a publikálás mellett döntöttem. Mea culpa.

Másrészt, az, hogy a fentieket leginkább gyakorlással lehet megérteni, amihez ismét csak jól jön egy tanár. A kottától meg nem kell félni, nekem fél óráig tartott ezt a részét megérteni, de köztudomású, hogy lassú felfogású vagyok. A megértés után már csak a gyakorlás van hátra: nálam ez kábé másfél éve tart. És távolról se vagyok a végén.

3 komment · 1 trackback

Címkék: dob negyed pulzus nyolcad tizenhatod szívritmus

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr34706443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szerelem Blog 2008.10.10. 15:08:16

Tragédiába torkollott a tizenhatodok szemléltetése

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horvati-Balogh Bela 2008.10.11. 09:26:59

nekem igy "szemleltettek" egyszer:

negyedeknél ezt dudolom: egy ket ha negy

nyolcadoknal: egyem kettom harmam negyem

tizenhatodoknal: egyesevel kettesevel harmasaval negyesevel

Aradebil 2008.10.11. 13:37:55

igen,számolással a legegyszerűbb:) vagy tátátátá,tititititi egyenként kettenként hármanként négyenként:)

Uglee · http://uglee.freeblog.hu 2008.10.12. 04:03:17

Nekem előkészítős szolfézson hóemberekkel szemléltették ezt, egy nagy hóember egyenlő két kicsivel, meg négy még kisebbel. Így utólag visszagondolva, semmi értelme, mert szerintem nem volt még olyan elvetemült, aki összegyúrt volna két kis hóembert egy nagy hóemberré, vagy ami még rosszabb, meggyilkolt és kettészedett volna egy hóembert, hogy kettőt csináljon belőle.
Amúgy szerintem dobtabon a legegyszerűbb szemléltetni ezt a dolgot, de nem illesztenék be most ide ilyet, mert csak fix széles karakterekkel működik.
Ami azt illeti, sokkal szívesebben írnék blogot mint hosszú kommenteket, de éveken keresztül nem jutott eszembe magamtól dobos blogot írni, most meg lekéstem és megcsinálta más :)
süti beállítások módosítása