HTML

dob

[A címben szereplő, autoerotikus örömszerzésre utaló bármilyen áthallás csak az Olvasó piszkos fantáziájának a műve lehet.]

Friss topikok

  • Uglee: Hát, a blog mint műfaj eléggé elhalt az utóbbi években, mint a levágott végtag. Ha valami olyan va... (2016.09.05. 16:42)
  • Aandriiis: Mike Portnoy !!! :DDD (2012.03.06. 21:25) Zsidó Sárga Oldalak a Wikipedián
  • Aandriiis: Remek poszt!! :D Teljesen ismerős a helyzet. Azt nem értem, hogy az első koncerten majdnem utoljár... (2012.03.06. 21:22) A dobosok sanyarú sorsa, 6. rész, konklúzió
  • Aandriiis: Szintem soha sem használtam metronómot sőt a mi zenénkbe fölösleges is lenne. Úgy vélem egy számba... (2012.03.06. 21:15) Pontosság
  • Aandriiis: Érdekes meglátás és hasznos tanácsok! :) Teljesen megegyezik a személetem a tiéddel, hogy szurkál... (2012.03.06. 21:06) Duplázás

A kezdők legnagyobb előnye egyben a hátrányuk is

2009.07.03. 10:35 :: blogout

A kezdő dobosok utolérhetetlen előnye, hogy azt gyakorolhatnak, amit akarnak, mert szinte minden a javukra válik. Azonban legalább ilyen mértékű a hátrányuk is, hiszen minden valamirevaló haladó dobos hivatásának érzi a tanítgatásukat. Jönnek a jobbnál-jobb - teljesen jószándékú - ötletek, aztán meg a kétségek.

Tegnap a dobiskolából elvágtáztam az egyik ismert és nagymúltú magyar zenekar dobosának lakásához, a kocsiban a két hónapja várva-várt dobszerkója, a jobb egyen pedig ő maga szorongott. Utóbbi GPS-nek se volt utolsó, mégis két kereszteződés között a dobolásról beszélgettünk, amibe aztán annyira bemelegedtünk, hogy a visszavezető utat is elfelejtettem tőle megkérdezni.

Minden negyedre négy hang: ez ugyebár egy kezdő számára leginkább a tizenhatod tömör leírása. A laza csukló lehetett volna a fuvar mottója, hiszen az ellazítási technikáról beszéltünk. Receptje ez: száz negyed - tehát 25 ütem - hosszan az egyik kézzel folyamatos tizenhatodok a gumilapon, amit a másik (nem vezető, ergó fejletlenebb) kézzel megismétlünk. Ezt követően orvtámadás ért, tekintve a korábbi elhatárolódásaimat a harminckettedek gyakorlásától. (Néhány rendszeres kommentelő ezen a ponton abbahagyja az olvasást. :)

Igen, a 25 ütemnyi balkezes, valamint ugyanennyi jobbkezes tizenhatod után ugyanazon a sebességen 25 ütem váltott kezes harmincketted hozzáadása következik az új recept szerint: bal, jobb, bal, jobb, bal, jobb, bal, jobb. Azaz nyolc hang minden negyedre.

Kiszámolni is nehéz: ha a metronómot 60-bpm-es sebességre állítom, akkor az ugyebár percenként 60 negyedet szolgáltat. Namármost, ezt nyolccal megszorozzuk, hiszen harminckettedről van szó, az annyi, mint 480 beütés percenként.

Ezzel persze nem volt vége a dolognak, hiszen ekkor még csak egy piros lámpánál álldogáltunk. A folytatásban, mint mondta, a sebességet négy bpmmel javallott megemelni, majd az egész jöhet újból. A sebességet egészen addig növeljük, amíg szét nem esik az egész, magyarul, amíg pontosak vagyunk. Ennyi.

Ez a blog már csak olyan, hogy igyekszek mindent kipróbálni, aztán leírom az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat. Elméletileg a fenti gyakorlat hatására már egy hónap múlva olyan laza csuklóval fogok dobolni, amit egy zombi is megirigyelhetne. (Mondjuk engem ez inkább egy fogyókúra reklámra emlékeztet: heti 5 kg garantált fogyás.) Majd kiderül. Szerintetek működik? Mi a Ti receptetek a csukló ellazítására?

2 komment

Címkék: dob gyakorlás javaslatok csuklólazítás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydobraverem.blog.hu/api/trackback/id/tr211223967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2009.07.04. 19:20:10

Azt hiszem, rengeteg megfáradt zenésztársam, és nem csak dobosok, de gitárosok, basszgitárosok és cimbalmosok nevében is mondhatom: gyógyfeles :)
süti beállítások módosítása